Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Kies de doorzetter, hij weet om te gaan met tegenslagen

Wie kies je: het zilveren theelepeltje, of de bokshandschoen? Dat is de vraag die Regina Hartley, hoofd HR bij UPS, haar publiek tijdens haar TED-lezing voorlegt. Ze houdt een vurig pleidooi om juist die mensen op gesprek uit te nodigen die weten wat het is om met tegenslagen om te gaan.

Stel er is een vacature, er solliciteren tientallen mensen op. Uiteindelijk moet je kiezen wie er op gesprek mogen komen. Kies je iemand die heeft gestudeerd aan een prestigieuze universiteit, cum laude is afgestudeerd en die veel ervaring heeft opgedaan bij een bekend internationaal bedrijf. Of ga je voor de persoon die met redelijke cijfers is afgestudeerd, aan een ‘gewone’ universiteit, die al verschillende banen heeft gehad (soms maar voor een jaar), en die tijdens zijn studietijd werkte als zingende serveerster?

Nodig de bokshandschoen uit
Waarschijnlijk zullen veel mensen - zonder al te veel nadenken- kiezen voor de persoon die heeft gestudeerd aan de prestigieuze universiteit. Onterecht, vindt Regina Hartley. Vervolgens laat ze een beeld zien van een zilveren lepeltje, en de bokshandschoen. Met het lepeltje is volgens haar niks mis, maar de bokshandschoen zou jou, als werkgever, best eens kunnen verrassen. Hij of zij heeft veel harder moeten werken om op hetzelfde punt te komen als het ‘zilveren lepeltje’. Doe dus gek, en nodig deze ‘vechter’ uit voor een sollicitatiegesprek.

Dyslexie als kenmerk voor succes
Regina Hartley weet waar ze het over heeft, vertelt ze aan het publiek. Ze is namelijk zelf een ‘vechter’. Ze groeide op in een arm gezin, haar vader had grote psychische problemen en eigenlijk moest ze alles zelf uitvinden. Toch slaagde ze erin om carriere te maken. En dat is niet eens zo moeilijk, zegt ze lachend: “Als je armoede gewend bent, een geesteszieke vader, dan kun je echt wel omgaan met een complex businessvraagstuk.”

Hartley noemt een voorbeeld:

“Deze man had ouders die hem ter adoptie stelden. Hij maakte nooit zijn school af. Hij had verschillende baantjes. Vervolgens is hij voor een jaar op reis naar India gegaan. En, om het nog lastiger te maken: hij had dyslexie.”

Het gaat om Steve Jobs, stelt Hartley vervolgens. Ze noemt een onderzoek waaruit blijkt dat dyslexie juist een kracht kan zijn: uit dit onderzoek blijkt dat ruim eenderde van de meest succesvolle ondernemers in de Verenigde Staten dyslexie heeft. Zij zouden door hun ‘handicap’ beter luisteren, en meer aandacht hebben voor details.

In haar TED-Talk houdt Hartley een pleidooi voor de mensen die - ondanks tegenslagen en moeilijkheden - toch doorzetten om hun doelen te bereiken. Juist die mensen, die leren wat het is om moeite te moeten doen voor zaken, zijn de mensen die je in je bedrijf wilt hebben, sluit ze af. Nodig ze de volgende keer dus uit voor een sollicitatiegesprek.