Jouw zwakke punten verbergen je grootste kracht!

Het blijft opvallend: als ik in een loopbaantraject aan mijn klanten vraag wat hun talenten zijn, blijft het vaak stil. Vraag ik wat hun minder sterke kanten zijn, dan weten de meeste professionals hele lijsten op te sommen. Niet gek. Al vanaf de basisschool, in onze studie en bij de werkgevers waarvoor je hebt gewerkt en momenteel werkt, worden we voortdurend gewezen op de verbeterpunten die we hebben.

Groei, zo lijkt het credo, bereik je door hard te werken aan punten waarin je nog niet zo goed bent. Het klinkt logisch dat als je een betere versie van jezelf wilt worden, dat je dan je zwakke punten probeert te verbeteren.

Ik wil je uitnodigen om op een nieuwe manier naar je zogenaamde zwakke punten te kijken. Veel professionals proberen hun zwakkere kanten te verhullen. Toch is het jammer dat je er dan van uit gaat dat zwakke punten alleen te maken hebben met dingen die beter moeten.

Want in de dingen die je liever verborgen houdt, de kleine kreukeltjes in je karakter waar je eerder last dan profijt van denkt te hebben, ligt jouw grootste kracht verstopt! Misschien is het nu lastig te volgen dat je juist met je zwakke punten de beste toegevoegde waarde kunt leveren voor een werkgever of klanten. Dus laat ik het uitleggen.

Op z’n minst herbergt je onhebbelijkheid de essentie van waarin jij uniek bent. Het is onlosmakelijk met jou verbonden, het is vaak een hele opgave om dit deel van jou succesvol onder de tafel te houden. En gelukkig hoeft dat ook niet!

Die onhebbelijkheden waarvan je vaak gehoord hebt: had je daar maar wat minder van, herbergt hetgene waarin jij juist het meest kunt uitblinken. Als je kunt blootleggen wat dat is, heb je niet alleen een fijne reframing van je zwakke punten voor elkaar – en ik zie in de praktijk wat dat doet met je zelfbeeld – maar dan heb je ook meteen helder hoe jij op jouw werk kunt groeien.

Laat ik een voorbeeld van mezelf geven. Mijn hele leven hoor ik van mijn ouders, leerkrachten en werkgevers: doe toch eens rustig! Maak toch eerst één ding af voordat je aan het volgende begint! Lange tijd heb ik dan ook gedacht dat ik moest werken aan mijn focus. Ik probeerde mijn hele school- en loondiensttijd van mijn 1000-ideeën-tegelijk-overenthousiaste-hoofd af te komen, mijn impulsiviteit uit te zetten en vervolgens te werken aan focus en doorzettingsvermogen om iets af te maken voor ik een nieuwe kans zag.

Niet te doen natuurlijk. En het is ook totaal niet de bedoeling! Maar daar kwam ik later pas achter. Toen ik als loopbaancoach ging begrijpen wat de essentie is van talent, begreep ik: ik heb me mijn hele leven met totaal de verkeerde dingen bezig gehouden!

Het boek The Freak Factor van David Rendall helpt je in te zien dat je grootste goud ligt in datgene dat je met zoveel energie probeert te verstoppen voor de wereld. Dat zwakke punt wordt vaak gezien als een teveel van iets goeds. Nu is aan jou de taak om de kracht die erachter schuilgaat op de juiste manier te gaan zien en te gaan delen in jouw omgeving.

Erik, professional met ambitie
Erik is een jonge professional met veel ambitie. Mensen zeggen over hem: Erik heeft mooie praatjes, hij weet het allemaal mooi te verkopen maar hij krijgt niets voor elkaar. Hoe halen we hier Eriks grootste kracht uit?

Erik past misschien niet op een functie waarin hij verantwoordelijk is voor de uitvoering van een project. Zijn gebrek aan doorpakken of volhardendheid zou je zijn zwakke punt kunnen noemen. Zijn mooie praatjes daarentegen verhullen zijn grootste kracht. Erik zou perfect op zijn plek zijn als hij dat project moet verkopen, of daar budget voor moet regelen. Als hij dan zo wijs is om in te zien dat dit gedeelte precies is waar hij maximaal iets in kan bijdragen, maar dat hij vooral de uitvoering aan een ander moet overlaten, kan hij optimaal zijn natuurlijke talenten benutten!

Ik kwam erachter dat mijn 1000-ideeën-hoofd mijn grootste kwaliteit omvat die ik gebruik in mijn werk. Ik zie sneller dan het licht mogelijkheden voor mijn klanten. Ik verzin hele concrete acties waar mijn klanten nog dezelfde dag mee kunnen beginnen. En mijn mega enthousiasme, voor wat er allemaal mogelijk is voor hen in mijn ogen,, werkt aanstekelijk op hen!

Mijn uitdaging aan jou
Stop met hard werken om te veranderen naar iets wat je niet bent en erken de waarde die ligt in wie je bent en wat je doet. Maak die waarde concreet en tastbaar voor jezelf en anderen, stel hem centraal in je persoonlijke profiel en in het werk dat je doet of zoekt. Kijk met je werkgever hoe je juist dit talent beter kunt benutten in je rol. Veel succes!

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.