Coachartikel

Jezelf in de markt zetten, hoe doe jij dat?

We hebben allemaal weleens momenten dat we ons moeten presenteren. Een presentatie, een praatje voor een groep, een sollicitatiegesprek, je profiel op Linkedin, etc. Maar hoe voel jij je daarbij?

Doe je dat vol vertrouwen, of krijg je al klotsende oksels bij het idee dat je in de spotlight staat?
Toch is het belangrijk om het te doen, omdat mensen dan zien wat je te bieden hebt. Maar wat maakt dat je dat zo lastig vindt?

Een tijd geleden maakte ik zelf zo’n proces door. En dat is spannend, zeker als je een ‘bescheiden type’ bent. Er spookten dingen door mijn hoofd als:
- “Wie ben ik nu?”
- “Wat heb ik te bieden?”
- “Wat zullen ze wel niet denken?”
En als uitsmijter: “wat als men het niet leuk vindt wat ik doe?”

Vooral van de laatste heb ik een periode last gehad. Het zit nu eenmaal in mijn aard om het zoveel mogelijk mensen naar de zin te maken. Kritiek krijgen was lange tijd dan ook iets wat ik probeerde te vermijden. Want ik ben ook nog eens gevoelig! Redenen genoeg om het liefst onder een dekbed te blijven liggen, mezelf klein te houden en anderen zo min mogelijk reden te geven voor kritiek. Lekker veilig.

Alleen met deze houding bereik je ook niet zoveel. Zeker als je best wel wat te vertellen hebt. Heb jij dat ook, dat je jezelf eigenlijk onnodig klein houdt, omdat je te bang bent voor wat anderen van je vinden?

Ik heb mezelf op een gegeven moment toch toegesproken en de volgende vragen beantwoord. Op momenten dat je zelf ook weer zit te ‘miepen’ of dingen uitstelt omdat je bang bent, stel jezelf dan de volgende vragen:
- “Wat gebeurt er als je dit blijft denken?” (waarschijnlijk niks)
- “Is het wel waar wat je denkt? Heb je daar bewijzen voor?” (in mijn geval niet, ik bedacht het zelf)
- “Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?” (iemand die alles gewoon durft te doen)
- “Wat kan ik er voor in de plaats denken?” (er zijn altijd mensen die ik wél help en het waarderen)

Met deze nieuwe gedachten zet ik me over mijn eigen angsten heen en doe ik nieuwe dingen. Is dat spannend? Ja, zeker wel, maar dat mag.

En als jij twijfelt aan jezelf en meer vertrouwen nodig hebt, pas dan ook deze vragen toe. Ga het gewoon doen. Je zult zien dat die spotlight lang niet zo eng is. Je hebt het zelf spannender gemaakt dan het is. Achteraf denk je altijd ‘dat viel eigenlijk best mee…’

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voorintroverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.