Je wilt wat anders, maar hebt geen idee wat. Hoe pak je dat aan?

Het is niet dat je constant loopt te balen van je werk, maar het spannende is er wel een beetje af. Misschien ben je wat cynisch geworden en erger je je aan bepaalde zaken. Je hebt vast regelmatig gedacht: “Ik moet nu echt weg, ik ben hier gewoon klaar”, maar het kwam er nog niet van. Je kon wellicht niet bedenken wat je dan wél zou willen. Waar begin je dan? Met dit eenvoudige stappenplannetje maak je de drempel lager om aan de slag te gaan. Gun jezelf je amateurisme op dit vlak. Ermee bezig zijn brengt je sowieso verder. Verleid jezelf tot actie in 3 stappen.

 1. Ga in de reflectiestand
  Neem eens een uurtje voor de volgende vragen:
 • Wat zijn klussen waar ik blij van word?
 • Wat mis ik nu vooral in mijn huidige baan?
 • In wat voor omgeving kom ik het beste tot mijn recht?
 • Wat zou ik nog graag willen leren en/of doen?
 • Voor wie ben ik interessant?
 • Welke functies en bedrijven spreken me (deels) aan en waarom?

En denk dan eens na over een rijtje organisaties of functies die je zou willen onderzoeken. Zie dit rijtje uitsluitend als basis van je onderzoek, pin jezelf er niet op vast. In de loop van je onderzoek zullen je criteria steeds scherper worden.

 1. Ga praten
  Met ex-collega’s, de buurman, met klanten, mensen uit je tweede lijn van LinkedIn. Niet om een baan te vinden, maar om te onderzoeken of bepaalde rollen/branches iets voor je zijn in de toekomst. Zo maak je de gesprekjes ook luchtig en niet te bedreigend voor de ander.
 2. Stel (imperfecte) zoekprofielen op
  Misschien wordt het wel iets heel anders, maar je houdt jezelf bij de les door je te laten attenderen op vacatures. Bel ook eens om te onderzoeken of je een interessante kandidaat voor hen zou kunnen zijn of om te onderzoeken of de functie voldoet aan jouw gestelde criteria.

Alles wat je doet voordat je echt weg wilt of moet, is mooi meegenomen. Onder druk is er vaak niet meer de tijd om rustig met wat mensen te sparren. Bovendien gebeurt er nog iets belangrijks: terwijl je aan het exploreren bent, ben je automatisch ook aan het zaaien. Anderen weten dat je in de markt bent. Daarmee groeit de kans dat je via-via aan een leuke nieuwe baan komt.

Over Ester de Bruine (@esterdebruine)
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.