ANP REMKO DE WAAL

Je salaris openbaar, de voor- en nadelen

Weet jij wat je collega’s verdienen, en weten zij wat jij verdient? Hoe zou je het vinden als de salarissen in je bedrijf openbaar worden gemaakt? Er kleven voor- en nadelen aan.

Salaris is het grootste taboe in de kantoorjungle. Alles openbaar maken, was de conclusie en veel Amerikaanse bedrijven doen dat ook.

Bij het Amerikaanse IT-bedrijf SumAll bijvoorbeeld. Dan krijg je dus gesprekken tussen collega’s waarbij degene met het mindere salaris wil weten waarom die ander meer verdient. Dat lijkt ongemakkelijk, maar volgens de CEO is die openheid juist goed. Het leidt volgens hem tot vruchtbare gesprekken wat je moet doen om een hoger salaris te krijgen.

De openheid zorgt er ook voor dat duidelijk wordt of vrouwen minder krijgen voor hetzelfde werk als mannen. Het trekt uiteindelijk de salarissen gelijk.

En het gaat hier om Amerika dus een verlaging van het salaris behoort ook tot de mogelijkheden, wanneer medewerkers van SumAll vinden dat een collega slecht presteert voor zijn salaris. Het heeft nog niet tot een vertrek van een boze medewerker geleid, aldus de CEO.

Geheim
Vaak wordt het salaris geheim gehouden omdat leidinggevenden onrust vrezen in het bedrijf. Of omdat ze niet uit kunnen leggen waarom er bepaalde salarisverschillen zijn. En er bestaat vrees dat concurrenten erachter komen en betere aanbiedingen doen.

Bij het bedrijf Buffer vrezen ze daar niet voor. Zelfs de buitenwereld mag er weten wat iedereen in het bedrijf verdient.

En bij Squaremouth, ook al IT, gaan ze nog verder, de medewerkers beoordelen onderling of iemand een salarisverhoging krijgt. Van de 23 verzoeken om een salarisverhoging zijn er twee afgewezen. Toch zegt een van de medewerkers tegen The Wall Street Journal moeite te hebben gehad met de collega’s die, in minderheid, tegen de verhoging stemden.