Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP ROBIN UTRECHT

Je baas vraagt je voor een onmogelijk project. Dit is je antwoord

Je baas heeft een klus voor je in petto, maar jij weet nu al: dat gaat je niet lukken. Bijvoorbeeld omdat je er ab-so-luut geen tijd voor hebt. Of omdat je er niet de juiste expertise of genoeg ervaring hebt. Of omdat het gewoon niet je werk is. Wat te doen?

Als je de klus simpelweg weigert, kom je misschien lui of onkundig over. Maar als je de klus zwijgend accepteert, koers je misschien af op een totale mislukking. FastCompany weet raad.

Om te beginnen glimlach je naar je baas, en zeg je hem dat het helemaal voor de bakker komt. Daarna plan je een meeting in voor één of twee dagen later, om ‘het project te bespreken’.

Ok. En wat ga je tijdens die meeting zeggen?

Als je het véél te druk hebt voor die klus
Vraag je baas of ‘ie een prioriteitenlijstje wil maken. Misschien heeft ‘ie helemaal niet door dat je al overladen wordt met werk, maar misschien weet hij dat best - en vindt ‘ie deze taak gewoon veel belangrijker dan alle andere.

Bereid je goed voor op de meeting en kom met een lijstje met de vijf verantwoordelijkheden die op dit moment het meeste tijd van je vergen. En zeg dan, uiterst vriendelijk en met een serieus gezicht: “Dolgraag zou ik aan het nieuwe project beginnen, maar ik zou het niet de tijd en aandacht kunnen geven die het verdient zonder dat ik andere zaken op een lager pitje moet zetten. Dit zijn de projecten waar ik al aan werk: kun je me vertellen welke minder belangrijk is?”

Als je het véél te druk hebt voor die klus
Vraag om hulp. Wellicht denkt je baas dat je met dit project jezelf kunt ontwikkelen. Prima, maar zoiets gaat des te beter met iemand aan je zijde die wél weet waar ‘ie mee bezig is. Dat geeft je meteen de gelegenheid je te bewijzen als een ‘goede teamspeler’.

Zeg dus: “Om te beginnen heb ik heel veel zin in het project, en ik denk dat ik veel zal opsteken over [het gebied waarin je nog weinig expertise hebt]. Maar aangezien het nieuw voor me is, zou het heel fijn zijn als ik word ondersteund door een collega uit het team met meer expertise op dit gebied.”

Als het totaal niet in je functie-omschrijving past
Niet zeggen: “Dat is mijn taak niet.” Dan kom je ongeïnteresseerd en niet betrokken over. Maar als je denkt dat je er niets relevants van kunt opsteken, en het project heeft ook niets met je werk te maken, is het toch handig dat uit te leggen.

Zeg dan: “Ik ben al een beetje begonnen aan het project, en ik zie meteen al wat obstakels. Aangezien ik doorgaans nooit dit soort projecten doe, heb ik last van [vertel hier de problemen waartegen je denkt aan te lopen]. Kunnen we hierover brainstormen?”

Het kan helpen iemand naar voren te schuiven die wél geschikt is voor het project. Zo kom je minder over als iemand die protesteert tegen meer werk, en meer als iemand die probeert een probleem op te lossen.