Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA ROOS KOOLE

Is je baas onmogelijk? Vier tekenen om op te letten

Slapeloze nachten, bang voor functioneringsgesprekken en vermoeidheid kunnen tekenen zijn van stress op de werkvloer. Volgens een onderzoek van Harvard Business School en Stanford University is werkstress zelfs even schadelijk voor onze gezondheid als passief roken. Mensen die zich zorgen maken over het kwijtraken van hun baan, hebben vijftig procent meer kans op een slechte gezondheid.

Invloed van werkgever
Volgens Travis Bradberry, schrijver van het boek ‘Emotional Intelligence 2.0’ en oprichter van consultancybureau TalentSmart, is de baas van grote invloed op stress op de werkvloer. Hij schrijft dat 75 procent van de Amerikanen hun baas aanwijzen als de meest stressvolle factor van hun werk en zestig procent zou liever een andere baas krijgen dan een loonsverhoging.

Blijf niet werken voor een onmogelijke baas
Omdat veel mensen blijven hangen in hun werk, schrijft hij op de website Quartz een artikel waarin hij mensen oproept om niet te lang in een stressvolle baan te blijven hangen. Een vervelende baas is niet alleen irritant. Het zorgt voor stress en dat is ongezond. Volgens Bradberry is het daarom belangrijk om alert te zijn op het functioneren van je baas. Hij geeft vier tips waar je op moet letten:

Kleinerende opmerkingen
Hoewel Bradberry benadrukt dat een goede baas niet bang is om kritiek te geven, wil je absoluut geen baas die dit op een kleinerende manier doet. Als hij er plezier uit haalt om je te kleineren of om je af te vallen tegenover je collega’s, moet je zo snel mogelijk wegwezen, schrijft Bradberry.

Driftbuien
Leidinggevenden moeten niet regelmatig uitbarsten in een driftbui. Het zorgt ervoor dat iedereen op de werkvloer nerveus wordt en op zijn hoede is. Mensen stoppen met het bespreken van hun ideeën en durven maar weinig te zeggen. Hij schrijft: “Als je je baas hoort schreeuwen in de gang en als je denkt ‘hier gaan we weer’ in plaats van ‘wat is hier aan de hand?’ dan is het tijd om ontslag te nemen.”

Onredelijke verwachtingen
Voor sommige werkgevers is het nooit genoeg. Als je elke keer het gevoel hebt je baas teleur te stellen als je naar huis gaat, werk je niet in een gezonde omgeving, volgens Bradberry.

Hypocriet
Volgens Bradberry is er niets zo frustrerend als een baas die niet voldoet aan zijn eigen verwachtingen. Als je leidinggevende een hypocriet is, moet je wegwezen, schrijft Bradberry.