Coachartikel

Investeer in jezelf en gooi makkelijker het roer om

‘Ik wil nú wat anders. Ik ben klaar voor een carrière switch. Mijn leven is anders gelopen dan ik dacht. Ik vind het nu tijd om te doen wat ik echt leuk vind. Als ik het nu niet doe, doe ik het waarschijnlijk nooit.’

De openingszinnen van mijn nieuwe klant. Ze was klaar om het roer om te gooien. Weg uit de omgeving waar ze al 11 jaar werkte, en waar ze een soort van ‘ingerold’ was. Dat gebeurt vaker. Een stage die prima was, waarna je een baan aangeboden krijgt. Dus waarom niet? Voor even. Een parttime bij baan die je tijdelijk omzet in fulltime.

Hoewel niet helemaal jouw keus, besloot je toch die baan aan te nemen bij dat bedrijf waar je ouders zo lovend over spraken. Dat de corporate bedrijfscultuur niet helemaal jouw pakkie aan was, deed je af met ‘het is maar voor even’.

Maar ineens is dat ‘tijdelijk’ veranderd in een jaar. Werd dat jaar, jaren en zit je er nu wel erg lang.
Tot het knagende gevoel van ‘dit is het misschien niet helemaal’ over gaat in een absolute zekerheid ‘ik wil hier weg’! Het roer moet om en wel nu. Het is tijd om te gaan voor wat ik echt wil.

Investeer in jezelf en gooi makkelijker het roer om
Ben jij ook ergens ‘ingerold’? Of heb je al langer het gevoel dat je niet (helemaal) op je plek zit op jouw werk? Dan is 1 ding heel belangrijk: investeer in jezelf.

Je kunt op veel verschillende manieren in jezelf investeren, afhankelijk van de baan of de richting die je ambieert. Je kunt onder meer denken aan:
- lezen van boeken;
- volgen van een opleiding;
- persoonlijke (loopbaan)coaching.

Zorg dat jij jezelf ontwikkelt zodat je makkelijker en sneller naar een andere baan switcht waar je wel helemaal op je plek zit. Jezelf blijven ontwikkelen maakt je daarnaast aantrekkelijker voor jouw huidige werkgever, en zorgt voor meer energie in jouw werk, in jouw huidige omgeving. Het is dus een investering in jezelf die zich altijd terugbetaald omdat je beter in de (arbeids)markt ligt.

Waar begin je mee?
Wanneer je precies weet wat je wilt in jouw volgende functie, of dit nu binnen of buiten jouw huidige organisatie is, is het makkelijker. Je kunt dan gericht investeren in jezelf.

De makkelijkste manier om te investeren in jezelf is waarschijnlijk het lezen van (management)boeken. Houd je kennis op peil, krijg nieuwe inzichten en leer verder met relevante (vak)literatuur.

Heb je bepaalde kwalificaties nodig die je nu niet bezit? Dan is een opleiding jouw logische stap. Bekijk welke interne opleidingen er worden aangeboden voordat je extern gaat kijken. Heb je jouw kwalificaties -lang geleden- wel behaald maar is het weggezakt? Ga dan aan de slag met het opfrissen van je kennis. Zorg dat je weer precies weet wat je wist, toen je de opleiding net afrondde.

Is het nodig dat jij bepaalde kwaliteiten of vaardigheden verder ontwikkelt om verder te kunnen komen, denk bijvoorbeeld aan het verder ontwikkelen van jouw leiderschapskwaliteiten, dan is persoonlijke coaching een goed idee. Je kunt dan werken aan jouw leiderschapsstijl en dit direct in de praktijk toepassen.

Als het nog niet helemaal helder is wat je wilt of welke richting je op wilt, ga dan eens praten met een loopbaancoach. Die kan je helpen met het in kaart brengen van je talenten, drijfveren en jouw toegevoegde waarde. Kortom wie ben jij en waar kom jij het beste tot je recht én wat past bij jou? Samen stippel je een pad uit om te komen tot die baan waarbij je wel helemaal op je plek zit en je wordt gewaardeerd om wie je bent.

Wat wordt er aangeboden?
Tegenwoordig heeft bijna iedere organisatie een eigen bibliotheek waar je relevante artikelen, tijdschriften en boeken kunt vinden en lenen. Maar ook de gemeentebibliotheek en boekhandel helpen je hier graag bij.

Daarnaast worden er regelmatig interne trainingen en opleidingen gegeven. Maak gebruik van dit aanbod. Dit is één van de makkelijkste manieren om te zorgen dat jouw waarde voor de organisatie blijft toenemen. Het helpt je daarnaast vaak om, in ieder geval tijdelijk, meer energie te krijgen van je werk.

Ook hebben organisaties mogelijk een opleidingsbudget beschikbaar voor jou. De hoogte van dit budget kan per organisatie en soms zelfs per opleiding verschillen.
Zo heb ik zelf bij een organisatie gewerkt waar een ruim opleidingsbudget beschikbaar was per medewerker én werd elke MBA opleiding voor 50% vergoed. Weet jij wat het opleidingsbudget is bij jouw werkgever? Je kunt dit vaak gebruiken voor opleidingen en coaching.

Tot slot kun je in 2019 nog gebruik maken van de scholingsaftrek van de belastingdienst. Onder voorwaarden zijn de kosten van investeren in jezelf aftrekbaar voor jouw aangifte inkomstenbelasting. Daardoor betaal je minder belastingen aan het einde van het jaar en krijg je (een deel) van jouw investering via de belastingdienst terugbetaald.

Investeren in jezelf
Voel jij ook de behoefte om te investeren in jezelf? Zodat je meer toegevoegde waarde krijgt? Wil jij weer met meer energie aan het werk? Dan heb ik iets ontzettend moois, speciaal voor jou.

Je kunt je nu inschrijven voor de Happy At Work tiendaagse. Tien dagen lang werken aan jouw eigen persoonlijke ontwikkeling, zorgen voor meer werkgeluk en het verhogen van jouw werk energie. Je ontvangt krachtige en effectieve vragen of oefeningen om erachter te komen wat jouw toegevoegde waarde is en waar jij deze het beste tot je recht laat komen.

Elke dag, tien dagen lang, krijg jij een korte opdracht waarmee jij ontdekt hoe jij persoonlijk in elkaar zit, wat jou drijft, en hoe je meer energie van je werk krijgt. Schrijf je nu hier in voor de Happy At Work tiendaagse die op 24 juni aanstaande start. Kijk voor meer informatie of om in te schrijven op de website.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.