Coachartikel

Innerlijk leiderschap

Ineens was daar het woord wat ik al een tijdje zocht. Het viel me in, als een helder inzicht: ‘Ja, dít is wat ik nu bedoel!’ Deze blog moet gaan over sensitief en innerlijk leiderschap.

Ik heb jarenlang in het bankwezen gewerkt, waar leiderschap een hele normale term is. Je neemt leiderschap over je baan, je carrière en nog veel meer. Dat woord heeft me eigenlijk altijd een onprettig gevoel gegeven, alsof het niet bij me paste. Heb je dat ook wel eens, dat je denkt van ‘iegh, dit jeukt’? Want leiderschap staat volgens het woordenboek voor het initiatief nemen, opstaan, acties nemen, vooroplopen, of zelfs leidinggevende zijn.

En om eerlijk te zijn? Ik ben niet altijd iemand die vooroploopt en de leiding neemt. Die direct acties onderneemt, snel en voortvarend. Juist niet. Ik ben meer een volger, observerend en kalm, telkens checkend ‘wat vind ik hiervan?’.
Ik kon dus ook nooit zoveel met die term, omdat er een soort van ‘moeten’ op zat. Waarom zou ik de leiding moeten nemen als dat niet is wat bij mijn past? Zou het ook anders kunnen?

De laatste jaren heb ik ontdekt dat dat kan. Ik zit iets anders in elkaar, ervaar dingen anders en verwerk ze ook anders. Ik check veel dingen in mijn binnenwereld, qua denken maar ook qua gevoel. Ik heb daarmee een intensieve samenwerking, zeg maar. Klopt het voor mij, dan kan ik vooruit! Daarmee zijn andere dingen belangrijk voor mij dan alleen status, succes en doelen behalen (onze buitenwereld). Inmiddels weet ik dat dat ook voor vele andere mensen geldt.
Voel jij jezelf geen echte leider? Lijkt het alsof ‘de leiding nemen’ juist tegen jouw eigen natuur ingaat? Misschien past een andere vorm van leiderschap dan beter bij je. Want er is ook nog een andere vorm van leiderschap: innerlijk leiderschap. En dat staat haaks op wat ik allemaal geleerd heb over het tonen van leiderschap op de oude manier.

Innerlijk leiderschap gaat over het omarmen van wat er binnen in je gebeurt
Wat je voelt, wat je waarneemt. Het gaat niet over de leiding nemen, maar de leiding volgen. Jij neemt niet de leiding maar je werkt samen met jouw kern, je eigen ik. Het gaat over het durven volgen wat jouw gevoel en intuïtie je vertelt, daar op vertrouwen én er de verantwoordelijkheid voor nemen. Dat maakt dat je durft te staan voor jezelf, en dat heeft niets te maken met de leiding nemen.

Innerlijk leiderschap vraagt steeds van jezelf om af te stemmen op jezelf. Momenten te nemen die er voor zorgen dat jouw innerlijke wereld duidelijk en helder wordt. Antwoorden te vinden op de vraag ‘wat wil ik?’ Jouw drijfveren, jouw definitie van geluk.
Dit gaat verder dan leiderschap met je ratio. Dit is completer en meer in balans. We zijn zo gewend om alleen vanuit de ‘mannelijke’ en rationele manier te kijken, maar dit is voor veel mensen niet meer voldoende. De zachte en ‘vrouwelijke’ kant van gevoel en intuïtie in ons mag veel meer ruimte krijgen, zodat er weer balans komt in onszelf en onze systemen.
Als het innerlijke (je gevoel) in balans komt met het uiterlijke (de acties), dan pas kunnen we groeien. Doen we dat niet of ga je voorbij aan jezelf, dan stopt de groei en komen er blokkades in de vorm van te weinig zelfvertrouwen, aanpassen aan je omgeving, ontevredenheid of erger.

Sensitief en innerlijk leiderschap gaat een laagje dieper dan vanuit harde doelen werken
Het gaat voorbij definities als geld, succes en deadlines. Sensitief leiderschap gaat over in contact staan met jezelf, met jouw diepe drijfveren, je missie. Als jij iemand bent die niet ‘aan’ gaat op het halen van zaken die buiten jezelf liggen, dan weet je dat je op een diepere laag mag gaan kijken naar wat jou vervult in werk en leven.
Vaak zijn dit hele andere doelen, omdat je bijvoorbeeld van waarde wilt zijn voor je medemens en daar meer uiting aan wilt geven.
Sensitief leiderschap heeft daarom ook helemaal niets te maken met leiding geven aan andere mensen
Het gaat over de leiding volgen in jezelf. Het begint daarom met het gesprek en het contact met jezelf, door telkens ruimte te geven aan de vraag: ‘wat vind ík hiervan?’

Creëer een veilige verbinding met jezelf, waarin je goed bent zoals je bent, en waar ruimte is voor jou, zonder enig oordeel. Durf je te vertrouwen op wat je binnenwereld je vertelt? Als dit lukt, ben je er klaar voor om je innerlijke leiding te volgen en op weg te gaan. Jouw weg.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.