Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

In Groot-Britannië is er nu een bedrijf met een ‘period-policy’

Bij een Brits bedrijf wordt binnenkort een ‘period-policy’ ingevoerd. Het idee is dat vrouwen tijdens hun menstruatie vrij kunnen nemen. Dit zou hun efficiëntie en creativiteit bevorderen.

De directeur van Coexist is trots op de nieuwe maatregel: het is volgens haar een poging om werk meer in balans te brengen met de natuurlijke cyclus van het vrouwelijk lichaam. Coexist is een bedrijf dat ruimtes verhuurt aan ‘creatievelingen’ (activisten, maatschappelijke organisaties en kunstenaars). Bij het bedrijf werken zo’n 31 mensen, 24 daarvan zijn vrouw.

“Ik ben de laatste jaren de manager geweest van veel vrouwelijke medewerkers. Ik heb vrouwen gezien die voorover buigen vanwege de buikpijn veroorzaakt door hun menstruatie.” Dat stelt Bex Baxter, de directeur van Coexist in een artikel in The Guardian. Ondanks de pijn zien de vrouwen niet in waarom ze zichzelf ziek zouden melden, ze zijn tenslotte gewoon ongesteld.

Aan deze mentaliteit wil Baxter een einde maken. Ze wil het ‘taboe’ doorbreken. Door de maatregel in te voeren wordt volgens haar erkend dat een vrouw tijdens de dagen van haar menstruatie niet op haar best kan presteren. Zonder dat zij gelijk als ‘ziek’ wordt geclassificeerd. Volgens haar zijn vrouwen vlak na hun menstruatie op hun best; ze zouden dan drie keer zo productief als normaal zijn. Het heeft dan ook geen nadelige gevolgen voor hun productie als ze die paar dagen in de maand vrij te nemen.

Speciaal seminar
Om haar ideeën hierover kracht bij te zetten, organiseert het bedrijf zelfs een workshop met de titel: Pioneering Period Policy: Valuing Natural Cycles in the Workplace. Tijdens deze dag wordt beschreven waarom een ‘period-policy’ zo nodig is.

“The seminar leads the way in guiding decisions and fostering a positive approach to valuing the menstrual cycle; celebrating and supporting the true efficiency and wellbeing of people within organisations.