Coachartikel

In een vergadering je mening geven, voel je de druk?

Voordat ze een vergadering ingaat, spreekt ze zichzelf altijd moed in, zegt ze. Ze heeft met haar leidinggevende afgesproken dat ze zou werken aan haar ontwikkelpunt: zichzelf meer laten zien in een vergadering. En dat betekent dat ze vaker iets moet zeggen, het liefst ook nog iets wat inhoud heeft. ‘Want als ik dat niet doe, hoor ik dat terug tijdens mijn functioneringsgesprek, en ik wil graag laten zien dat ik van goede wil ben.’

Haar leidinggevende doet er zelf nog een schepje bovenop door haar in de vergadering te vragen: ‘En wat vind jij hier nu van?’ De moed zakt haar dan in de schoenen, want tja, wat is haar mening eigenlijk?

De druk om te presteren is hoog, heel erg hoog. Want ze weet zelf ook heel goed dat het haar soms moeite kost om de rode draad te volgen, en dat als ze op onverwachte momenten haar mening moet geven, dat ze blokkeert. Dus ja, hoe doe je dat dan?

Is dit herkenbaar? Lees dan deze tips over hoe je met de druk van een vergadering kunt omgaan.

Weet hoe je brein werkt
Vaak vliegen tijdens een vergadering de ideeën en meningen over en weer. Jouw brein heeft echter de tijd nodig om deze informatie te filteren en op te slaan. Je wilt voor jezelf nog eerst alle opties onderzoeken vóórdat je met je mening naar buiten komt. Jij wilt eerst denken en dan praten. Tegelijkertijd denken en praten is heel lastig. Probeer je dit toch, dan komt er vaak een onsamenhangend verhaal naar buiten. Op het moment dat je mening wordt gevraagd, heb je die eenvoudigweg nog niet paraat. Je hebt meer tijd nodig.

Verlaag de druk om hetzelfde te moeten doen als een ander
Je zou willen dat je net zo vlot je ideeën kunt presenteren, maar je weet nu eenmaal dat jouw  brein iets meer tijd nodig heeft. Vraag jezelf af hoe realistisch het is dat je exact hetzelfde doet als een ander. Verander de verwachting die je van jezelf hebt, en onderzoek wat wél werkt voor jou; wat is jouw bijdrage aan een vergadering? Waar ben jij goed in? Wanneer is voor jou het juiste moment om een bijdrage te leveren?

Versterk je talent
Ben je observerend? Introverte mensen zijn namelijk wat minder op de voorgrond aanwezig, soms ook wat stiller. Maar dit betekent niet dat je afwezig bent en niets doet. Waarschijnlijk neem je heel veel informatie op, die op dat moment verwerkt wordt. Je staat misschien zelfs buiten een discussie, waardoor je het op een afstand waarneemt. Dit kan heel waardevol zijn!

Het kan zomaar zijn dat jou dingen opvallen die een ander over het hoofd ziet, zeker als daar emoties bij komen kijken. Dat wat je ziet kun je teruggeven, zonder daar een mening over te hebben. Juist dan komt jouw talent naar voren. Laat daarom los dat je altijd een mening moet hebben. Het is soms ook erg fijn als er iemand is die vanuit een neutrale positie de dingen waarneemt. Versterk dus datgene wat je van nature goed doet!

Misschien zijn er andere dingen waarin jij jezelf herkent.. Ga daarover in gesprek met je leidinggevende, in plaats van proberen hetzelfde te zijn als de vlotte praters. Door op zoek te gaan naar jóuw  sterke punten, kun je de kwaliteit van de vergadering verbeteren.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.