Coachartikel

In de zomer is alles mooier, maar je werk ook?

Mijn appartement kijkt uit op de straat. Een drukke straat. Met een tram waaraan ik precies kan horen hoe laat het is. En toeristen, in alle soorten en maten. Ik woon in hartje Amsterdam en er is hier altijd leven. Vooral in de zomer, want dan leeft de stad op tot een met terrassen gevulde kermis vol glazen rosé, korte broeken, nog kortere rokjes en sigarettenrook. Ik hou van de stad, ik hou van de zomer, ik hou van de zomer in de stad. Ik hou er zelfs zoveel van, dat ik haast vergeet om te werken.

In de winter is alles anders, dan lijkt het leven zich meer voort te slepen. Dan is het leven minder spontaan, de verlokkingen liggen minder op de loer. Ik denk dat ik daarom in de winter ook stukken beter werk en ik mijn werk oprecht beter uitvoer. Dan is werken de hoofdzaak. Maar in de zomer, dan voelen die acht uurtjes in de kantoortuin als een hinderlijke onderbreking van een leven buiten, van die paar uur op het terras.

Misschien heeft het met mijn leeftijd (begin dertig) te maken en ben ik nog jong, onbezonnen en voel ik de behoefte om af en toe uit de band te springen. Misschien komt het door de verleidingen van de hoofdstad die altijd en overal right in my face zijn. Maar ergens geloof ik dat er veel meer mensen zijn die niet met een winter- of herfstdepressie kampen, maar met een zomerdip.

Een zomerdip die je laat zien hoe grijs en grauw de kantoortuin kan zijn, juist als de zon buiten schijnt. In de winter en herfst valt het waarschijnlijk minder op, simpelweg omdat het dan overal donker is. Grijs is gewoon het meest grauw in het zonlicht. De zomer is heerlijk, in het zonnetje. Maar misschien nog wel grauwer onder het TL licht.

Toch kan het anders. Die rottige zakelijke zomerdip, die kun je bestrijden. Gebruik deze periode waarin de stad, het dorp of de heide in bloei staat nu eens echt om om je heen te kijken. ‘Semi-zinloos’ biertjes atten op het terras is leuk. Maar gebruik die buitenlucht ook om om je heen te kijken. De economie is goed en de zon schijnt. Drink eens een bak koffie met een oud-collega, nodig die vage vriend die jouw droombaan heeft eens uit voor een biertje.

Is dit niet hét moment om iets anders te gaan doen?

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.