In 30 seconden je geheugen verbeteren

Wist je dat er wereldkampioenschappen worden gehouden in wie het beste geheugen heeft? Achtvoudig wereldkampioen memoriseren, Dominic O’Brien, liet zien wat de kracht van het geheugen is door 7500 nieuwe Triviantvragen  (vraag en antwoord) uit zijn hoofd te leren, terwijl hij ze slechts eenmalig te zien kreeg. Een ander voorbeeld is Ben Pridmore die binnen dertig minuten 3705 binaire getallen (uitsluitend bestaande uit enen en nullen) uit zijn hoofd leerde door gebruik te maken van enkele geheugentechnieken. Hij vestigde hiermee een nieuw wereldrecord. Ik blijf het verbazingwekkend vinden wat je met je geheugen kan. Het nadeel aan deze records is dat het deze mensen veel tijd heeft gekost om op dit niveau te komen. Gelukkig kan het makkelijker, en vooral ook sneller.

Verbeter je geheugen in 30 seconden
“Kan dit?” Ja, het kan. Het is bijzonder simpel en het werkt.De volgende keer dat je iets gaat onthouden, beweeg dan 30 seconden lang je ogen horizontaal heen en weer. Als je die 30 seconden afwisselend naar links en rechts kijkt, wordt informatie beter in je geheugen opgeslagen. Het is best raar, dat geef ik toe, maar het werkt echt.

Onderzoekers lieten proefpersonen willekeurige woorden leren. De eerste groep moest na het leren de ogen 30 seconden lang horizontaal bewegen. De twee groep deed dit met verticale bewegingen en de laatste groep moest na het leren de ogen fixeren op een bepaald punt. De groep die de ogen horizontaal bewoog, scoorde beduidend hoger in het herkennen van woorden die ze eerder hadden gezien. Behalve dat ze veel meer onthielden, hadden ze ook veel minder ‘foute herinneringen’. Dit houdt in dat je denkt dat je iets eerder hebt gezien of gehoord, terwijl dit niet het geval is.

De verklaring voor waarom dit werkt, is dat het bewegen van de ogen op deze manier de interactie tussen de twee hersenhelften stimuleert. Het mooie is dat dit werkt voor alles wat je wilt onthouden. Of het nu gaat om het onthouden van gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, presentaties, artikelen, jaartallen, formules of namen. Al is het natuurlijk wel de vraag of je snugger overkomt als je na het horen van iemands naam je ogen op die manier beweegt ;-)

Tips

  • Beweeg je ogen horizontaal voor 30 seconden nadat je iets hebt gehoord of gelezen
  • Dit werkt extra goed als je de informatie opdeelt in kleine blokken en dit verspreidt

Meer weten? Op 30 september geeft Mark Tigchelaar samen met David Allen een masterclass waarin je alles ontdekt over het verbeteren van je productiviteit, digitaal snellezen, het verhogen van je concentratie en het verbeteren van je geheugen.

Over Mark Tigchelaar (‪@Mark_Tigchelaar)

Mark (1984) studeerde neuropsychologie, is breinexpert en directeur van UseClark. Al ruim 12 jaar helpt UseClark overheden, organisaties en onderwijsinstellingen om hun productiviteit te verhogen, door effectief gebruik te maken van de mogelijkheden van de hersenen. De methode is wetenschappelijk onderbouwd en wordt in 16 landen gebruikt. Inmiddels heeft Mark meer dan 100.000 mensen mogen opleiden in de methoden om meer uit het brein te halen. Hij is daarnaast betrokken bij verschillende TV programma’s over de hersenen en is auteur van 4 boeken. Deze zijn vertaald in 6 talen.