Coachartikel

Ik wil wat anders, maar wat?

“Ik weet dat ik niet goed op mijn plek zit en ik ben op zoek naar een andere baan, maar ik kom er niet uit. Ik kijk wel bij de vacatures maar er is niets wat er écht uit springt, niets waarvan ik denk: ‘Ja, leuk!”.

Ik wil gewoon iets anders, maar wat?
Eigenlijk sluimert het al langer. Ik ben als het ware van de ene baan in de andere gerold. Ik wist nooit precies wat ik wilde. Het begon al met mijn studie, ik kon niet kiezen, dus koos ik een breed inzetbare studie. Nu ben ik zoveel jaar verder en ik weet nog niet wat ik wil. Alleen wat ik niet wil. Hoe ga ik nu verder?”

Het is een verhaal dat mijn klant me deze week vertelde. En de klant daarvoor en daarvoor. Ik hoor het vaak. Je weet dat je niet op je plek zit, maar je weet niet wat je precies wilt. Dus denk je ok tijd voor iets anders, maar wat. Je denkt: ‘Ik kijk bij de vacatures en dan komt er vanzelf iets wat ik leuk vind’. Alleen dat gebeurt niet. En dan slaat de twijfel toe. Want wat dan? Weer naar een baan die je wel ok vind? Weer ergens gaan werken waar het net niet is?

Of liever, eindelijk bepalen wat het is dat je echt wilt! Maar hoe dan?!

Start niet met de vacatures
Als je niet goed weet wat je echt wilt, is het belangrijk om bij het begin te beginnen. Dus niet met de vacatures. Daar eindig je mee, maar pas als je weet waar jij goed in bent en wat jij leuk vindt. Je start met het maken van een zogenaamd persoonsprofiel. Je brengt eerst je vaardigheden en interesse gebieden in kaart. Want het draait immers om jou.

1. Ontdek je vaardigheden
Allereerst ga je bekijken wat jouw talenten zijn.

 • Waar ben je goed in?
 • Wat vragen jouw vrienden jou standaard te doen? Feestjes organiseren, klussen in huis, de administratie doen? Waarvoor word jij altijd ingeschakeld?
 • Wat vind je leuk om te doen?
 • Wat gaat je zo natuurlijk af, dat je denkt dat iedereen dit doet (spoiler alert: nee niet iedereen gaat dit zo makkelijk af).

Dit is een belangrijke stap. Niet alleen helpt het jou om te bepalen, wat jij te brengen hebt bij jouw toekomstige werkgever, het geeft je ook meer zelfvertrouwen. Als jij altijd op plekken hebt gewerkt waar je net niet op je plek zat, kan dat maken dat je aan jezelf gaat twijfelen. Ben je wel zo goed? Kun je wel op manager niveau werken? Door jouw ervaringen en vaardigheden goed in beeld te brengen, ga je zelf ook zien én geloven wat voor mooie expertise jij inbrengt. Dat helpt ook bij het solliciteren, straks.

2. Identificeer jouw interesses
Nu je weet waar je goed in bent, ga je vervolgens jouw interesses in kaart brengen.

 • Wat vind jij interessant?
 • Welke boeken lees jij? Over wat voor onderwerpen lees jij graag meer?
 • Welke televisie programma’s kijk je op tv? Welke video’s zoek je op Youtube op?
 • Waar praat je over met je vrienden?
 • Wat doe je graag in je vrije tijd?

Als je wilt bepalen wat je écht wilt, is het belangrijk om te identificeren wat jij echt belangrijk vindt. Waar jouw interesses liggen. Als je in een omgeving werkt waarin jij veel interesse hebt, zal jij sneller op je plaats zitten, dan ergens waar dit totaal niet het geval is.

3. Bepaal mogelijke functies
Nu je jouw vaardigheden en interesses in kaart hebt gebracht ga je de breedte in. Je gaat kijken naar mogelijke functies. Als je jouw vaardigheden en interesses combineert, welke potentiële beroepen horen daar dan bij? Het is echt de bedoeling dat je in de breedte denkt en dus alles opschrijft wat er in je opkomt. Blijf combineren van interesses en vaardigheden en vertaal dit naar een beroep. Doe dit net zolang, totdat je echt geen beroep meer kunt bedenken.

Nu je een hele lijst van potentiële beroepen hebt, is het fijn om te weten dat er dus veel mogelijkheden voor je open liggen. Ook al zijn deze niet allemaal per definitie jouw ideale baan, er is wel meer mogelijk dan je in eerste instantie dacht.
De kunst is nu om deze lange lijst terug te brengen naar een handvol reële en potentiële banen. Die ga je verder onderzoeken. Bekijk de vacatures, de functie omschrijvingen en de bedrijven die hiermee adverteren.

 • In hoeverre sluit dit aan bij jouw persoonsprofiel?
 • Zie jij jezelf hier werken?
 • Word jij hier blij van?
 • Wat heb je nog nodig om hierin aan de slag te kunnen?

Bepaal nu jouw top-3 van geambieerde functies en ga daarmee verder aan de slag.

4. Netwerken en solliciteren
Nu je weet welke functie jij graag wilt vervullen, is het tijd om actief te gaan solliciteren. Als jij niet eerder in een dergelijke functie hebt gewerkt en je hebt (deels) relevante ervaring dan raad ik je van harte aan om te gaan netwerken. Ga in gesprek met de HR managers, de mensen die deze functie al vervullen en hun leidinggevende en geef aan dat je interesse hebt. Voor je het weet, word je uitgenodigd om te solliciteren en bemachtig jij zo jouw ideale baan.

Laat ze weten waarom jij geschikt bent voor die functie, welke waarde jij toevoegt en hoe jij hen kunt helpen. Sluit jouw arbeidsverleden niet een-op-een aan? Zorg dan dat je duidelijk maakt waarom juist jij de ideale persoon bent. Doordat je een helder beeld hebt van jouw talenten en interesses, jouw zogenaamde persoonsprofiel, kun jij dat als geen ander.

Samenvattend
Wil je een andere baan, maar weet je niet wat? Begin dan bij het begin en ga niet direct vacatures zoeken. Daarmee borduur je voort op wat je niet meer wilt, en lukt het je niet om een vers perspectief te krijgen. Start met het maken van een persoonsprofiel. boost je zelfvertrouwen, en bepaal zo wat je écht wilt.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.