Coachartikel

Ik heb liever dat je de diepte in gaat, dan de breedte

Dit en dit en oja, ook nog dit en toen heb ik dit gedaan en daarna dat en toen ik daar klaar mee was heb ik ook niet dit gedaan en toen en toen en toen en toen… Zei de hyperactieve sollicitant die zich van tevoren had voorgenomen vooral niets te vergeten te vertellen tijdens het sollicitatiegesprek. En weet je wat het paradoxale hieraan is? Doordat de sollicitant zoveel vertelde zei hij eigenlijk helemaal niets.

Het is misschien wel de grootste valkuil van iedere (over)enthousiaste sollicitant. Doordat je zoveel kunt vertellen om de werkgever te overtuigen, ga je dat ook daadwerkelijk doen. En dan vertel je dus ook gewoon alles. Van je scriptie, naar je eerste baan tot laatste successen. Maar laat dat nu meestal net niet goed uitpakken, want tijdens het solliciteren is doseren altijd beter dan overpresteren.

Doordat je namelijk zoveel zegt, verliest het zijn kracht. Je voorbeelden gaan ten onder aan de voorbeelden. Je verzandt in een ‘en toen en toen en toen’ verhaal. En dat overtuigd nooit. Ik hoor van een vakantieverhaal ook liever die ene prachtige zonsondergang met een heerlijke fles wijn, dan dat je de buren oeverloos vertelt over iedere autostop die je tussen Bergambacht en Bergamo hebt gemaakt. Of dat je alle 500 dia’s van de fietstocht in de Vogezen laat zien. Dat is toch ook voor niemand leuk?

Daarom, doseer. Weet wat je wilt vertellen en vertel dat goed. Net als bij die zonsondergang in de Italiaanse zon ga je in op de details en zorg je dat de luisteraar aan je lippen hangt. Daar trek je mensen mee over de streep. Je kunt beter een voorbeeld goed vertellen, dan tien voorbeelden een klein beetje.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.