Coachartikel

Ik haat mijn werk op maandag

Wat als je maandag nou echt geen happy maandag is?

Het weekend is weer voorbij, maandag. Je ziet overal van die leuke opbeurende spreuken: “Don’t forget to be amazing, it’s monday!” en jij denkt alleen maar: “Ik MOET weer.”

Iedereen heeft het wel eens natuurlijk, geen zin in maandag. Geen zin in werk. Sterker nog op 20 januari is het Blue Monday, waarop heel veel mensen tegen hun nieuwe werkweek op zien. Dus het is een bekend fenomeen, geen zin in maandag hebben.

Vijf redenen waarom maandag nooit leuk is
Wetenschappelijk is aangetoond dat er meerdere redenen zijn, waarom we collectief een hekel hebben aan maandag:

1. Te weinig slaap, het hele weekend te laat naar bed zorgt dat je moe wakker wordt op maandag.
2. Geen leuke dingen meer doen, het contrast met het vrije weekend is groot en daar heb je last van.
3. Je bent minder gezond, in het weekend “nemen we er nog één”, dus de weegschaal slaat op maandag uit en je voelt je rot over jezelf op maandag.
4. Het is een gewoonte, dus een self-fulfilling prophecy. Je ziet altijd tegen de maandag op dus het wordt ook een minder leuke dag.
5. Je vindt je werk (niet meer) leuk, 37% van de Nederlanders staat open voor een andere baan. Dit blijkt uit recent onderzoek van Indeed.

Blue Monday of tijd voor een nieuwe baan?
Maar hoe weet je nu of je last hebt van de Monday Blues, of jij je werk écht niet meer leuk vindt?
Allereerst is er maar één persoon die dat kan bepalen: dat ben jij. Jij weet het diep van binnen. Heb ik heel erg van mijn weekend genoten en voel ik me daarom rot? Of is het structureel?
Als jij je werk echt niet meer leuk vindt, dan heb je niet alleen op maandag dit gevoel. Dan heb je het op iedere dag van de week. Zelfs op vrijdag als de meeste mensen zin hebben in de laatste werkdag.

Iedereen heeft zin in vrijdag, behalve jij
Erger jij je aan een bepaalde gang van zaken of misschien zelfs meerdere dingen? Dat kan een indicatie zijn. Tenminste als het zaken zijn die structureel niet aangepast kunnen worden.

1. Als jij zelf hebt geprobeerd er iets aan te doen en dit haalt niets uit.
2. Wanneer jij zelfs de dingen die je ooit zo hebben aangetrokken in deze baan niet meer leuk vindt en je geen voldoening haalt uit jouw werk is dat een sterke indicatie.
3. Voel jij meer onverschilligheid? Dat is waarschijnlijk nog de meest sterke indicatie. Het tegenovergestelde van (werk)geluk is namelijk niet haat maar onverschilligheid.

Wil jij weten hoe jij er nu echt voor staat in je werk?
Ga eens aan de slag met de wetenschappelijke feiten die maken dat jij jouw maandag zeer waarschijnlijk vervelend vindt:

- Houd wat meer ritme in het weekend, ga zondag eerder naar bed en laat je (minder) gaan.
- Neem zondag een half uurtje om even je agenda voor de komende week door te nemen. Dan ben je beter voorbereid voor de maandag en kan je de Monday Blues voorkomen.
- Ga daarnaast onderzoeken wat het nu is op jouw werk dat maakt dat jij er op maandag geen zin in hebt. Kun je dingen veranderen of bespreekbaar maken? Doe dat dan. Ga eerst bekijken wat er nog mogelijk is.

Op zoek naar een andere baan
Blijf jij je op maandagen rot voelen? Dan is het tijd voor actie. Ga op zoek naar een baan waar je wel blij bent met de maandagen. Je weet in ieder geval wat je niet meer wilt en dat is de beste indicatie voor wat je wel wilt. Begin vandaag nog, schrijf op wat voor jou de maandag doet voelen als vrijdag.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.