Coachartikel

Ik ben meer geïnteresseerd in je offers, dan in je successen

Het was een vraag van Theo Maassen, hij presenteerde in de periode van 2013 tot 2016 het programma ‘24 uur met…’ Geboren in Oegstgeest, opgegroeid in het Brabantse Zijtaart. Bij het grote publiek bekend vanwege zijn grote mond, mijn fascinatie met de man richt zich meer op zijn scherpe geest.

Ik geloof dat het zijn 24 uur met Ali B was, maar het kan ook Fred Teeven zijn geweest. Fred at een banaantje, dat intrigeert me. Daaraan kon je toen al zien dat hij nu buschauffeur zou worden. Het ging over succes, van Fred of Ali. Maar Theo draaide de vraag om. Op een manier die mij nu nog fascineert: ‘Maar wat zijn je offers geweest?’

Offers maken. In uren, in geld of in keuzes. Offers maken voor een groter doel. Offers zijn niet altijd positief, want je geeft er iets voor op. Maar op basis waarvan maak je die keuze? Iets kan niet uit de lengte én de breedte komen. Maar op basis waarvan kies je of het de lengte óf de breedte wordt? Hoe, wat, wanneer en vooral waarom je die keuze maakt zegt veel over je, als professional maar ook als mens.

Door de jaren heen heb ik geleerd dat succes vaak een opeenstapeling van momenten, geluk en hard werken is. Maar offers, offers zijn vaak puur. Al het harde werk dat je ergens insteekt, dat zegt in mijn ogen zoveel meer dan wat eruit komt. Al die keuzes die je maakt om ergens te komen, de route om ergens te komen, die zeggen zoveel meer dan over wáár je uitkomt.

Vraag daarom eens door naar die route en de keuzes die iemand hebben gebracht tot waar ze uiteindelijk terecht zijn gekomen. Vraag Ali niet naar zijn gouden platen en zijn miljoenen deals, maar de keuzes en de offers die hij heeft moeten maken om tot die platen en miljoenendeals te komen. Fuck dat bonnetje van Fred Teeven, waarom zit hij nu op de bus? Hoe verloopt een carrière van justitie, naar Leefbaar Nederland, naar de VVD en de Connexion? Focus je niet op de toppositie, maar de stappen omhoog, en opzij. Waarom kies je de lengte, als het ook uit de breedte kan komen? Dat antwoord vertelt je iets over hoe je gesprekspartner als mens in elkaar zit en op basis waarvan diegene zijn of haar keuzes maakt.

Succes is subjectief, offers zijn objectief.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites