Hoe zit het met jouw privacy op het werk?

Als werknemer breng je een groot deel van je tijd door op kantoor. Daar heb je veel informatie op je computer staan, of op je bureau of in de kast liggen. Zo ben je bijvoorbeeld ingelogd op je Facebook, regel je kaarten voor een concert of bestel je nieuwe schoenen via je werkmail. Het komt voor dat jouw baas achter je rug om meekijkt met wat je doet. Tot op zekere hoogte is dat toegestaan in Nederland. Maar hoe zit het nu precies met jouw privacy en waarom houdt de baas jou in de gaten? Viking heeft onderzoek gedaan naar hoe werknemers surveillance op kantoor ervaren. De belangrijkste uitkomsten zijn voor je op een rijtje gezet.

Uit onderzoek blijkt dat 65% van de werknemers zich ongemakkelijk of bang voelt onder surveillance van de werkgever. 76% wil dat er betere wetgeving komt om privacy te beschermen. “Jouw baas mag alleen jou in de gaten houden als er een wezenlijk vermoeden bestaat dat de werknemer iets doet wat de boeken te buiten gaat”, aldus universitair docent Arbeidsrecht en Sociaal Beleid, Ivo van der Helm.

Wat mag de werkgever bepalen?
De werkgever mag een aantal zaken bepalen op het gebied van privacy. Hieronder volgt een korte opsomming.

E-mail

Jouw werkgever mag jouw zakelijke e-mail controleren. Aangezien je recht hebt op een zekere mate van privacy kan jouw werkgever privéverkeer niet volledig verbieden. Wil je bijvoorbeeld schoenen bestellen via jouw werkmail, dan moet dat kunnen. Natuurlijk zijn er grenzen. Probeer privéverkeer te beperken en log zo nodig even in op je privémail tijdens je pauze.

Social media
Jouw werkgever mag jouw sociale profielen bekijken, alleen als deze openbaar zijn. Jouw werkgever mag nooit om wachtwoorden vragen en je bijvoorbeeld dwingen een vriendschapsverzoek te accepteren op een sociaal netwerk.

Internet

Jouw werkgever mag bepaalde voorwaarden stellen aan gebruik van internet en hierover controle uitvoeren. Een geruststelling is dat de baas wel de totale data kan inzien, maar deze niet kan herleiden naar een specifieke werknemer.

Een anonieme respondent van het onderzoek zegt: “Bij overlast van het netwerk werd het netwerkverkeer gemonitord om te kijken waar de overlast vandaan kwam, zo bleek het dat een persoon zo veel porno downloadde dat het netwerk overbelast werd. Dat zie ik niet als inbreuk op privacy omdat het door een onderzoek naar de oorzaak van een specifiek probleem kwam.”

Telefonie
Jouw werkgever mag jouw telefoongebruik surveilleren, alleen als er vermoeden van misbruik is. Een zekere mate van privégesprekken moet worden toegestaan. Soms mogen gesprekken opgenomen worden:

  • om de telefonische dienstverlening te verbeteren
  • om een vermoeden van fraude te bewijzen
  • om te controleren of een klacht van een klant terecht is

Camera’s
Jouw werkgever mag onder strikte voorwaarden een geheime camera plaatsen. Dit mag alleen als er een vermoeden van diefstal en/of fraude is. Wel mogen er standaardcamera’s in een ruimte worden gemonteerd voor de veiligheid in het algemeen.

Jouw activiteit buiten kantooruren herschrijven
Ongetwijfeld vraag je je af wat de invloed hiervan is buiten kantooruren om. Wat je doet buiten kantooruren heeft in principe weinig met jouw baas te maken. Echter kan het wel een probleem worden wanneer je als werknemer problemen erop na houdt, zoals nevenwerkzaamheden of bijvoorbeeld een schending van geheimhoudingsplicht.

Voor meer informatie kun je terecht op Autoriteit Persoonsgegevens en securityrecht.nl.