Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Hoe zet je nieuwe technologieën in tijdens het solliciteren? Vijf tips.

Een goede indruk achterlaten tijdens een sollicitatie gebeurt allang niet meer alleen via een sollicitatiegesprek. Zo is het gebruik van een website in plaats van een cv al geen uitzondering meer. Hoe kun je moderne technologieën goed inzetten? Recruiter Andrew Fennell geeft op de website van The Guardian vijf tips.

Spreek langzaam en duidelijk op skype
Spreek langzaam en duidelijk als je solliciteert via Skype. De verbinding zal niet altijd optimaal zijn dus houd daar rekening mee. Vergeet bovendien niet dat je ook te zien bent. Kleed je daarom gepast, net als in een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek. En niet overbodig: hou ook rekening met de achtergrond. “Haal rotzooi uit de achtergrond weg,” schrijft Fennell.

Zet sociale media in
Het gebruik van sociale media is essentieel geworden voor het vinden van een baan. Niet alleen stuit je zo misschien op leuke vacatures maar een goede online zichtbaarheid vergroot ook de kans op een nieuwe baan. Werkgevers zoeken namelijk een geloofwaardige kandidaat en bevestiging van anderen kan daar een grote rol in spelen.

LinkedIn is daar een goed platform voor. Collega’s kunnen je vaardigheden toeschrijven of een aanbevelingen geven. Ook Facebook en Twitter kunnen een goed signaal afgeven, mits je het juist gebruikt. “Een goede online aanwezigheid zal je geloofwaardigheid verhogen en de kans vergroten om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek,” schrijft Fennell.

Bereid je goed voor
Bedrijven proberen sollicitatiegesprekken zo efficiënt mogelijk te maken. Daarom kiezen ze soms voor een ‘groepsgesprek’ waarin verschillende mensen uit het bedrijf met elk een andere functie via Skype aan het sollicitatiegesprek meedoen. Bereid je dan goed voor, schrijft Fennell. Zorg dat je weet met wie je gaat spreken en wat hun functie is binnen het bedrijf. Desondanks kan het soms moeilijk zijn om te horen wie er aan het woord is. Richt je dus liever tot de groep, zo voorkom je een pijnlijke fout.

Maak een persoonlijke website
Maak een eigen website. Het helpt je op te vallen tussen de honderden sollicitanten en je hebt bovendien de vrijheid om jezelf precies te verkopen zoals jij dat wil. Je kan je portfolio of je cv mooi opmaken want je hoeft je niet te houden aan een verplicht format. Het maken van een eigen website hoeft ook niet ingewikkeld te zijn. Er zijn inmiddels veel websites die het je makkelijk maken.

Maak een video-cv
Als je echt wil opvallen, kun je een filmpje maken bij je cv. Zo kun je indruk maken met het geven van een goede pitch. Het geeft je ook de mogelijkheid om je persoonlijkheid te laten zien.