Coachartikel

Hoe zeg je makkelijker nee? 9 tips

Nee zeggen lijkt een van de moeilijkste dingen die er is. Vooral tegen de mensen die dicht bij ons staan. Of dit nu familie is, onze vrienden, collega’s of klanten zijn. Onderzoek* toont aan dat 60% nee zeggen moeilijk vindt, en 61% wil altijd aardig en lief gevonden worden.

Waarom nee zeggen nodig is

Herken jij dat ook dat je nee zeggen moeilijk vind?
Besef je dan dat iedere keer wanneer jij ja zegt tegen jouw collega, lief of klant, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen, jij dus NEE zegt tegen jezelf. Je zegt daarmee ook: “de ander is belangrijker dan ik”. En dat is funest voor je zelfrespect.

Heb jij duidelijk wat je wilt bereiken?
Nee zeggen wordt makkelijker wanneer jij voor ogen houdt wat je wilt bereiken. Wat is jouw doel? Als de vraag die jou gesteld wordt bijdraagt aan het bereiken van jouw doel, dan zeg je ja. Zo niet, dan bedank je. Dat is de enige manier om snel en effectief jouw doel te bereiken.

“Het verschil tussen succesvolle mensen en zeer succesvolle mensen is dat zeer succesvolle mensen nee zeggen tegen bijna alles.” - Waren Buffett

Nee zeggen gaat ten koste van jezelf
Realiseer je dat wanneer jij ja zegt tegen een ander dat dit jou tijd kost.
Is dat het echt waard? Of win je er meer mee door lekker op tijd naar huis te gaan, en eventueel morgen [of later] die andere klus op te pakken? Op het moment dat het jou uitkomt.

Hoe je nee kunt zeggen

1. Houd voor ogen wat je doelen zijn
Maak deze visueel en hang ze boven je bureau. Zo weet je snel, waarom je aan het werk bent. Dat wat aan jou gevraagd wordt, helpt dat met het bereiken van jouw doel op een manier die effectief is? Zeg ja. Anders is het altijd nee.

2. Maak het niet persoonlijk
En neem het niet persoonlijk. Het komt op dit moment niet uit.
“Weet dat als je nee zegt, je nee zegt tegen die vraag, en niet tegen die persoon.”

3. Geef de ander een goed gevoel mee
Sorry, ik kan hier nu niet mee beginnen, maar volgende week ben je de eerste, want ik help je heel graag. Dit is makkelijker te zeggen wellicht, en onderhoud de relatie.

4. Laat je niet ompraten
Nee is nee. Als iemand blijft volhouden, glimlach dan en hou ook vol. Dit zal zeker gebeuren wanneer je net begint met nee zeggen. Mensen moeten eraan wennen dat je niet altijd maar ja zegt.

5. Zeg vaker nee zodat je minder vaak gevraagd wordt
Valt het jou ook wel eens op dat bepaalde klussen altijd gevraagd worden aan iemand die het heel druk heeft? Dat altijd dezelfde mensen worden gevraagd? Die zeggen vast makkelijk ja. Dus zorg dat jij minder vaak ja zegt, omdat mensen dan sneller jouw grenzen respecteren. (Ja ik weet het, deze klinkt counter-productief, lees ‘m nog eens goed)

6. Benoem de uitruil
Als ik nu boodschappen haal, heb ik minder tijd om met de kinderen te spelen. Geef aan dat als jij nu dat stuk voor je baas schrijft, je de andere opdracht die je voor hem (of een ander) aan het doen bent, niet op tijd af kunt hebben. En dat je het belangrijk vindt om je afspraken na te komen.

7. Zorg dat je minder toegankelijk bent
Dus maak het lastiger om je te bereiken. Bedenk eens op hoeveel manieren mensen jou nu kunnen contacten én hoe snel je daarop reageert? Email, sms, whatsapp, telefoon, vragen via de website en ga zo maar door. Simpelweg notificaties uitzetten en reageren als jij tijd hebt, kan er al toe leiden dat de vraag is opgelost tegen de tijd dat jij reageert.

8. Zeg iets anders dan nee

  • Ik help je heel graag, maar niet nu. Kan ik het volgende week inplannen (uitstel)
  • Ik zou dit graag voor je doen, maar heb nu geen tijd. Heb je al eens dit artikel gelezen? Daar vind je veel waardevolle antwoorden. (anders, link naar jouw [interne] website met veel gevraagde vragen)
  • Ik kom hier voorlopig niet aan toe, heb je Dirk al gevraagd? Mogelijk heeft hij meer tijd. Of vraag het Carla, zij doet veel van dit soort zaken (ander, expert)

9. Zeg alleen ja als jij een HELL YEAH gevoel hebt
Als je direct al twijfelt, of denkt “oh nee nog meer werk”, dan is dat een duidelijke nee.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

*Bron: https://www.viva.nl/tijdschrift-viva/onderzoek-1-op-de-5-vrouwen-laat-zich-heen-lopen/

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.