Hoe vraag je om salarisverhoging?

Je hebt plezier in je werk maar hebt sinds je begonnen bent nog geen salarisverhoging gehad. Je bent volgens manager Alison Green niet de enige. “Het was gebruikelijk om automatisch salarisverhoging te krijgen. Maar sinds de crisis gebeurt dat steeds minder,” zegt ze op de website van Forbes. “Dus tegenwoordig moet je erom vragen. Maar hoe pak je dat aan?

Timing
Volgens Forbes is de timing cruciaal. Wanneer worden de salarissen verhoogd? Is dat aan het eind van het jaar? Of met een contractverlening? Volgens Green gaat een salarisverhogingen vaak hand in hand met een functioneringsgesprek. Ze adviseert:  “Vraag je baas: ‘Als ik wil praten over een salarisverhoging, bij wie moet ik dan wanneer zijn?”

Goede voorbereiding
Vakbond FNV raadt werknemers aan zich goed voor te bereiden. “Hard werken of dure tijden zijn geen argumenten. Veranderingen in je werk of loopbaan wel.” Zet dus op een rijtje welke verantwoordelijkheden of taken erbij zijn gekomen. Zoek vervolgens uit welk salaris hier binnen jouw cao bij past. Vraag vervolgens aan collega’s die ongeveer hetzelfde werk doen wat zij verdienen.  Als er op de werkvloer niet over wordt gesproken kun je volgens de FNV ook een salarischeck doen om te kijken wat mensen ergens anders verdienen. Bovendien raadt de FNV aan om vooraf een boven- en een ondergrens te bepalen. Tijdens de onderhandelingen begin je met de bovengrens zodat je daarna nog wat kunt zakken.

Het gesprek
Begin het gesprek met argumenten waarom je een salarisverhoging verdient, raadt vakbond CNV aan. Jouw voorstel voor de salarisverhoging komt daarna. Voorkom bovendien verwarring door vooraf te bespreken of je praat over een jaarsalaris praat of over maandsalaris, adviseert de FNV. Vraag bovendien altijd om bedenktijd. Zo kun je even nadenken over het voorstel van je werkgever en voorkom je spijt achteraf.

Wat als je verzoek wordt geweigerd?
Laat je niet ontmoedigen, raadt Green aan in Forbes. Vraag: “Wat moet ik doen om wel een salarisverhoging te krijgen?” Als je leidinggevende hier geen antwoord op kan geven, dan is hij of zij volgens Green misschien niet zo goed in zijn werk. “Als je wel een antwoord krijgt dan weet je precies waar je aan moet werken de komende tijd.”