Sponsored content
Sponsored content
ANP XTRA ROOS KOOLE

Hoe vind je de baan die bij je past?

De vacaturebank kan overweldigend zijn als je zoekt naar een nieuwe baan. Hoe weet je tussen die honderden vacatures welke baan bij jou past? Veel mensen worstelen met dit dilemma of ze nu net afgestudeerd, ontslagen of ontevreden zijn met hun huidige baan.

Maar met een paar simpele oefeningen kun je snel inzicht krijgen in de baan die voor jouw geschikt is. John Lees is carrièrecoach en geeft in de Engelse krant The Guardian zeven tips.

  1. Zet je vaardigheden op een rijtje. Waar ben je goed in? Denk dan vooral aan dingen die je hebt geleerd buiten de werkvloer. Hoe zou je dit kunnen toepassen op de werkvloer?
  2. Maak een top tien. Aan welke eisen of criteria moet jouw toekomstige baan voldoen? Uit welke onderdelen of omstandigheden bestaat jouw ideale baan? Denk daarbij aan collega’s, salaris of werkomstandigheden. Zoek vervolgens een baan naar een baan die voldoet aan minimaal tien eisen.
  3. Negeer functietitels. Focus tijdens het zoeken naar een nieuwe baan liever naar de gevraagde vaardigheden dan de functietitel. Doe dit ook als je mensen op de hoogte stelt van je zoektocht. Zeg liever dat je opzoek bent naar een baan met bepaalde ‘ingrediënten’ dan dat je het houdt op een afgebakende titel.
  4. Ga uit van je eigen ervaringen tijdens studie of werk. Wat vond je leuk? Wat vond je uitdagend? Probeer deze ervaringen te koppelen aan werksituaties.
  5. Ga op onderzoek uit. Praat met mensen die werken in een sector die je interesseert. Wat vinden zij van hun werk? Hoe werkt de sector? Wat is daar belangrijk? Op die manier krijg je een reëel beeld en bouw je bovendien een netwerk op in de juiste sector. Ook dat is belangrijk want niet voor elke baan wordt een openbare vacature geschreven.
  6. Denk in mogelijkheden. Probeer ‘ja’ of ‘nee’ te vermijden als je opzoek bent naar een baan. Denk juist in mogelijkheden want er is misschien altijd meer mogelijk dan je in eerste instantie zou denken.
  7. Bereid een pitch voor. Als je beter weet wat je zoekt, zorg ervoor dat je dit kort en bondig kan vertellen. Het is handig als je op elk moment je vaardigheden snel kan toelichten en wat je kan toevoegen aan een organisatie. Je weet nooit wanneer je iemand tegenkomt die je misschien wel aan je ideale baan kan helpen.