Coachartikel

Hoe motiveer ik mijn introverte medewerkers?

Stuur je een team aan? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je met verschillende persoonlijkheden te maken krijgt. De één laat zich gemakkelijk zien en horen. De ander laat niet zo snel het achterste van de tong zien, is wat stiller en je weet niet altijd wat er in hem/haar omgaat.

Natuurlijk wil je dat al jouw teamleden tot hun recht komen, dus hoe stimuleer je een introverte collega dan het beste? Hieronder een aantal tips zodat je de introverte collega weet te motiveren..

Geef ruimte
Geef je collega de ruimte om zelfstandig met iets bezig te zijn. Daardoor blijft de focus behouden. Vertrouw er op dat er iets goeds uit komt, want door zijn/haar toewijding zal dit zeker het geval zijn (want afspraak=afspraak).

Gelegenheid om er op terug te komen
Is er iets besproken? Geef je collega dan de kans om er op terug te komen. De beste ideeën en antwoorden komen misschien wel achteraf, als de verbanden zijn gelegd en de opties zijn overwogen. Wellicht komt pas na het gesprek iets ter sprake  waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Geef een podium
Je collega heeft wel degelijk iets te vertellen, maar zal zelf niet zo snel het podium pakken. Het helpt als jij het podium geeft. Als je weet dat je collega een goed verhaal heeft, moedig hem/haar dan aan te gaan praten door bijvoorbeeld te vragen: ‘Hoe denk jij hier over?’.

Doorvragen naar het probleem
Weet je dat er iets speelt? Neem dan geen genoegen met het eerste antwoord, maar stel open vragen. Daardoor komt er meer op tafel en kom je er achter wat er écht aan de hand is. Des te stiller iemand is, des te groter de kans dat er iets uitgesproken moet worden. Als de lucht is geklaard, kan de introverte collega zich weer focussen op het werk.

Zelf een oplossing laten zoeken
Je collega houdt van zelfstandigheid. Dus ook in het zoeken naar een oplossing voor problemen. Als hij/zij een oplossing aandraagt, dan is het goed mogelijk dat alle ins -en outs goed zijn doordacht en dan zal de oplossing met overtuiging ter sprake worden gebracht. Je hoeft er alleen maar naar te vragen.

Voorbereiden
Op onverwachte momenten het podium krijgen is soms te overweldigend.  Een introvert persoon hanteert het principe ‘eerst denken, dan praten’. Onverwacht het woord krijgen zorgt er voor dat er geen voorbereiding mogelijk is en dit kan ontaarden in ongemakkelijke situaties en gestotter. Je collega vindt het fijn om zijn/haar verhaal te vertellen, maar wil wel graag voorbereid zijn. Spreek dus van te voren af wanneer hij/zij het podium krijgt, en dan is er waarschijnlijk niets aan de hand.

Geef complimenten
Het podium pakken, je verhaal doen, je laten zien is voor jou misschien heel makkelijk. Voor je introverte collega zijn dit echter drempels die hij/zij moet overwinnen. Prijs hem/haar hiervoor en spreek je waardering uit.  Hierdoor zal dit een volgende keer gemakkelijker gaan.

Vraag advies op de inhoud
Je collega is inhoudelijk sterk onderbouwd. Maak daar gebruik van! Wil je iets weten, twijfel je, zoek je oplossingen? Grote kans dat hij/zij precies weet hoe het zit. Je moedigt je collega dus voornamelijk aan door inhoudelijke vragen voor te leggen. Geef het de ruimte en het wordt boven verwachting opgelost!

Praat één op één
Je collega voelt zich het veiligst in één op één situaties. Wil je feedback geven of een probleem bespreken? Doe dit bij voorkeur in een persoonlijk gesprek. Je collega praat dan vrijuit. In situaties waarin anderen aanwezig zijn, zal hij/zij geremd worden in zijn/haar enthousiasme.

Pas je bovenstaande tips toe, dan weet je zeker dat je als leidinggevende meer uit je introverte medewerker haalt!

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.