Coachartikel

Hoe maak je van 2020 jouw jaar -Zorg voor LEUK werk?!

Ben jij er klaar voor om dit jaar echt jouw jaar te maken? Wil jij met meer plezier naar je werk vertrekken iedere dag? Gaaf! Laten we beginnen.

Vraag jezelf eerst eens af: Hoe blij ben ik met mijn werk?
Als jij jouw werk een cijfer moet geven, tussen de 1 en de 10. Waarbij 1 helemaal niet blij en 10 ontzettend blij is, welk cijfer geef jij jouw werk dan nu? Niet te lang over nadenken, gewoon een cijfer geven.

Nu je het cijfer hebt gegeven, vraag jezelf eens af wat er voor nodig is om van je huidige cijfer een 10 te maken. Wanneer vind jij dat je een topbaan [10] hebt? Welke elementen zorgen ervoor dat jij echt die baan hebt, waar je helemaal blij van wordt?

Minder leuke elementen op je werk [8-10]
Je werk kan leuk zijn en inspirerend, en zelfs dan komt het voor dat er mindere elementen in je werk zijn. Als dit zo is, schrijf deze elementen dan eens op voor jezelf. Hoeveel zijn het er nu echt? Is er een kern element dat de rest beïnvloed of zijn er een aantal elementen?

Nu je ze hebt opgeschreven, bedenk dan eens wat er zou moeten veranderen voor jou om van deze elementen een positief aspect te maken. Betekent dit dat je het werk niet meer doet, en bijvoorbeeld delegeert? Betekent dit dat je ergens anders gaat zitten? Vraag je af wat er voor nodig is om de zaken positief te beïnvloeden. Kom zelf met een plan, en ga dan in gesprek met je manager. Zij blij, jij blij.

Een groot aantal mindere elementen [7-5]
Heb jij bedacht dat er veel elementen zijn die je echt niet leuk vind? Maak dan eens onderscheid tussen de elementen. Zijn het structurele zaken, denk aan: de werkcultuur, het werk zelf, de werkomgeving? Of zijn het meer incidentele zaken, zoals: die ene collega van financiën, een deel van mijn werkzaamheden of de afdeling. En vraag jezelf: af komt dit nog goed? Of met andere woorden: als al die elementen zouden kunnen worden vervangen ben je dan weer gemotiveerd of is het tijd om verder te gaan?

Als je weet dat een verbetering van die elementen ertoe lijdt dat je weer met plezier aan het werk kan, zorg dan voor een actie plan. Werk per element een idee uit voor een verbetering. Je kunt bijvoorbeeld denken aan jobcrafting, overplaatsing en/of een opleiding.

Gewoon GEEN leuk werk [4-1]
Heb jij jouw werk een zware onvoldoende gegeven? Dan vind je waarschijnlijk dat je gewoon geen leuk werk hebt. Is het tijd voor iets anders? Dat kan een lastige vraag zijn, want wat dan wel?

Misschien ben je wel in deze baan “gerold” of wordt het van je verwacht. Heb je diep van binnen een verlangen om iets anders te doen? Bedenk dan wat je het allerliefste zou doen, wanneer je weet dat je niet kon falen? Als je dat weet, dan is het tijd om stappen te gaan zetten. Begin eens met uitschrijven wat er voor nodig is om jouw nieuwe werk te veroveren. Andere opleiding volgen, verdere ervaring opdoen, CV oppoetsten? Wat is er voor nodig om de stap te zetten? Werk een stappenplan uit, en begin het nieuwe jaar goed: zet de eerste stap in de richting van je nieuwe baan.

Ik wens je veel werkplezier! Op naar de 10.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.