Coachartikel

Hoe maak je 2019 JOUW jaar?

Vandaag is het 25 december. Voor veel mensen is dat 1e Kerstdag. Of je dit viert of niet, het einde van het jaar is altijd een mooie periode voor bezinning; om je te bedenken wat jij graag zou willen volgend jaar.

Wat heb ik zin in 2019! En jij? Ben jij er ook klaar voor? Wil je het dit keer niet alleen bij goede voornemens laten? Maar wil je nu ook echt stappen nemen?

Dan deel ik graag vijf tips, die jou helpen om jouw doelstellingen te zetten, en zo van 2019 JOUW jaar te maken:

1. Schrijf drie hoogtepunten op van het afgelopen jaar.
Wat ging er goed? We beginnen vaak met het stellen van doelstellingen door te kijken naar wat er niet goed is gegaan. Wat hebben we NIET gehaald. Draai het om. Begin positief. Wat heb je het afgelopen jaar wel gehaald? Waar word je blij van, als je terug kijkt op het afgelopen jaar?

2. Wat zijn jouw doelstellingen voor het komende jaar?
Als je die hoogtepunten, dat fijne gevoel, wilt doortrekken naar het komende jaar, wat wil jij dan bereiken in 2019? Houd het realistisch, kies liever zes doelstellingen in plaats van twaalf. Of focus je eerst op de eerste zes maanden en pas je doelstellingen halverwege het jaar aan. Het is immers fijner één of twee doelstellingen te zien slagen dan zes niet te halen. Gaat het je makkelijk af, dan voeg je nieuwe doelstellingen toe.

3. Realiseer je dat jouw leven uit meer bestaat dan werk.
Er is nog zoveel naast je werk dat een plek nodig heeft. Voel jij je vaak opgejaagd en heb jij het gevoel dat je zoveel moet doen? Dat komt waarschijnlijk doordat je alleen stil hebt gestaan bij wat je wilt in je werk. Maar wat wil jij naast je werk? Wat heb jij nodig om te ontspannen? Hoe vaak ga je sporten, vrienden zien of gewoon even lekker niks doen? Neem het op in je jaarplan.

4. Stem je zakelijke en privé doelen op elkaar af.
Als jij besloten hebt dat je dit jaar eindelijk drie maanden gaat rond reizen door Azië, zorg dan dat dit kan. Regel op je werk dat je (betaald of onbetaald) verlof kunt nemen. Zorg daarnaast dat je voldoende verdient om die maanden niet te kunnen werken. Of dat je voldoende hebt gespaard om je baan (tijdelijk) op te zeggen. Als een luxueuze levensstijl een doel is dat je nastreeft, zorg dat je die dan kunt betalen.

5. Stem je plannen bij en geniet.
Het is heerlijk om plannen te maken maar bedenk: ‘een plan zonder actie is slechts een droom’. Dus maak plannen en werk aan het bereiken van die plannen, met de juiste acties. Maar realiseer je ook dat het leven de neiging heeft om anders te lopen dan gepland. Dus als het allemaal anders gaat dan je had verwacht, neem de situatie op en stel zo nodig je plannen bij. Het is jouw plan, jij bent in controle. En het allerbelangrijkste: GENIET!

Als je 2019 jouw jaar wilt maken, dan is het allerbelangrijkste dat je doet waar jij gelukkig van wordt. Zorg dat jouw plannen jou gelukkig maken. Dat jouw werk je happy maakt en dat je bent met de mensen, en op de plek, waar jij jezelf kun zijn.

Ik wens je een Amazing 2019!

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in vier landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.