Coachartikel

Hoe krijg ik nu in hemelsnaam nog wat werk gedaan?

Ik wilde eigenlijk een blog schrijven met tips om jouw productiviteit te verhogen in deze tijden. Totdat ik ineens bedacht hoe de werkelijkheid is. Tenminste voor mij. Ik werk vanuit huis, mijn lief ook, en onze dochter is ook thuis. CHAOS.

Hoewel ik graag wil snoozen, houd ik me in
Zodra de wekker gaat, heb ik de neiging om deze gewoon te negeren. Deze ochtend immers geen gehaast en gejakker om op tijd de deur uit te zijn. Maar ik weet ook, als ik langer blijf liggen wordt het daarna wel haasten. Het schoolwerk moet op tijd af, dus houd ik me enigszins aan de normale tijden. Dat voelt gewoon een stuk relaxter aan het einde van de dag.

Daarom ben ik dus geen leraar geworden
Want buiten mijn eigen werk, heb ik nu ook de taak om mijn dochter te “onderwijzen”. Het is me tot nu toe gelukt om elk schema, of suggestie voor een dagindeling te negeren. En dat houd ik ook zo. School heeft aangeraden om de schooltijden zoveel mogelijk aan te houden thuis. In theorie doen we dat ook.

In de praktijk werkt het anders, werkt alles anders nu.

Mijn lief en ik hebben beiden een fulltime baan waarmee we ook nu dagelijks druk zijn. Tel daarbij op een eigenwijze 9-jarige, die het ook allemaal niet begrijpt. En die natuurlijk niet persé heel enthousiast wordt van haar schoolwerk, of van onze “andere uitleg”, en je snapt dat we dat idee na dag één, in de prullenbak hebben gegooid.

We doen nu alles heel praktisch
Wat wij als gezin nu vooral doen, is kijken wat wel kan. Niet te lang vooruit plannen, maar alles per dag bekijken en soms zelfs per middag.

Welke gesprekken heb jij vandaag ingepland staan? Bij welke moet je echt zijn en wanneer kan je echt niet gestoord worden? Vervolgens kijken we waar de overlap zit en wie op welk moment onze dochter kan helpen bij haar huiswerk. Of gewoon bij haar kan zijn. Vaak betekent dit dat we haar schoolwerk later indelen. Het betekent ook dat ik wel eens ’s avonds werk. Vind ik zelf heel prettig, want dan is het lekker rustig en heb ik zelf ook meer rust.

Doe wat werkt
Wat voor mij ook belangrijk is, is de vroege ochtend voor mijzelf. Opstarten met meditatie en een work-out. Dan ben ik alleen, en dat is mijn vaste ritueel. Waardoor ik de dag beter begin.
Want momenten alleen zijn voor mij nog steeds heel belangrijk. Die plan ik dan ook heel bewust.
Hoe? Door aan te geven, dat ik dan niet gestoord wil worden. Dat is mijn moment. Heb jij dat ook nodig? Claim het dan.

Escalaties ontstaan, doordat je iets wel denkt, maar het niet zegt. Totdat het te laat is en je het niet meer zegt, maar schreeuwt!

Blijf praten
En dat is dan ook direct mijn tip aan jou. Wil jij dat je nu nog wat werk gedaan krijgt? Geef dan aan waar jij behoefte aan hebt. Het draait juist nu om communicatie.
In feite, zodra jij denkt: “Ik wil vanmiddag echt aan dat stuk werken”, is het belangrijk om dat uit te spreken. Of op het moment dat je echt denkt: “Ik plak mijn kind nu achter het behang”! Dan vraag jij je partner om even bij te springen.

Geen partner (thuis)? Dan is dit het ideale moment voor iets wat jouw kind even afleidt, en jou een adempauze geeft. Doe wat werkt voor jou en maak het jezelf vooral niet te lastig, want het is zo al moeilijk genoeg.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.