Coachartikel

Hoe krijg ik meer tijd?

Een vraag die veel van mijn klanten hebben. Want ze willen veel, maar er lijkt wel een continu tekort aan uren in een dag. Dus hoe kunnen we dan goed ons werk doen? Want het werk gaat altijd door, maar de dag stopt. En ook al willen we meer doen in een dag, op een gegeven moment is de energie ook op.

Ik help mijn klanten aan meer tijd. Of beter gezegd aan meer doen in minder tijd. Want de hoeveelheid tijd blijft natuurlijk hetzelfde, wat je ermee doet dat is wat telt.

Graag deel ik zeven tips met je die je helpen aan meer tijd:

1. Identificeer jouw drie meest impactvolle acties aan het begin van de dag. Dat zijn de acties die jij onderneemt om resultaat te behalen, om je opdrachten af te krijgen. Bedenk dit het liefst ’s morgens vroeg, voordat je naar jouw to-do lijst kijkt. Je weet heel goed wat echt belangrijk is.

2. Begin met de drie meest impactvolle acties. Doe deze werkzaamheden als eerste. Pas wanneer deze zijn afgerond ga je verder. Dus als jouw email lezen en beantwoorden niet direct het meest belangrijk is, en niet in je top-3 staat, begin je daar ook niet mee.

3. Zet al jouw notificaties uit, op je telefoon, en je computer. Geen pop-ups, geluiden of rode notificaties die afleiden. Zodat jij je kunt richten op die ene taak die jij onderhanden hebt.

4. Beloon jezelf wanneer je een taak af hebt. Zorg ervoor dat je daarbij altijd een (korte) pauze neemt en daarbij opstaat en even weg stapt van jouw werkplek. Daarmee houd jij jezelf scherp en productief.

“Als er tijd is om het over te doen, is er ook tijd om het goed te doen.” ~Omdenken

5. Bepaal hoe lang je voor een taak nodig hebt. Stel je moet een blog schrijven en doet dit normaal binnen één uur. Dan trek je daar één uur voor uit. Je zegt tegen jezelf ‘Ik ben binnen 1 uur klaar’, en je begint en stopt niet voordat je klaar bent. Gegarandeerd dat je dit binnen de tijd lukt.

6. Stop met het zeggen dat je geen tijd hebt, of dat je te druk bent. Let op jouw woorden. Wanneer je zegt dat je ergens geen tijd voor hebt, dan ga je het op een gegeven moment zelf geloven en wanneer je het gelooft, maak je het een realiteit.

7. Bepaal de eindtijd van je werkdag en houd je daaraan. Wil je vandaag om 18.00 uur stoppen met werken, dat kan. Het makkelijkste om dit te bereiken is door iets leuks in het vooruitzicht te stellen waardoor je graag wilt stoppen met werken. Lekker gaan eten bijvoorbeeld. Je maakt het jezelf nog makkelijker wanneer je dat met iemand samen doet. Het blijkt immers nog steeds moelijker om iemand anders teleur te stellen dan om jezelf teleur te stellen.

Dus als je vandaag bedenkt dat je zo druk bent en je hebt te weinig tijd, roep jezelf dan tot de orde. Iedereen heeft 24 uur in een dag. Jij, Oprah Winfrey en Richard Branson. Het gaat er niet om hoeveel tijd je hebt, het gaat erom wat je er mee doet.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.