Sponsored content
Sponsored content

Hoe kleed ik me voor een interview

Een eerste indruk maak je maar één keer. Volgens Monsterboard zijn de eerste drie minuten van een sollicitatiegesprek zelfs bepalend voor de rest van het gesprek. Een slechte eerste indruk maak je namelijk maar moeilijk ongedaan.

Het is daarom belangrijk om tijdens een sollicitatie goed voor de dag te komen. Een goede outfit is daarin essentieel. Maar hoe beslis je wat je aantrekt naar je sollicitatie? Wij zetten een paar tips op een rijtje.

Weet waar je solliciteert
Volgens The Undercover Recruiter is de bedrijfscultuur allesbepalend. De verschillen per sector zijn namelijk groot. Een advocatenkantoor op de Zuid-As heeft waarschijnlijk een andere dresscode dan een reclamebedrijf in hartje Amsterdam. Het wordt ongemakkelijk als je keurig in een driedelig pak komt aanzetten en iedereen draagt slippers en een korte broek. Probeer uit te zoeken hoe iedereen zich op de werkvloer kleedt.

De Engelse krant The Guardian adviseert om ’s ochtends of aan het eind van de middag naar de ingang van het bedrijf te gaan. Zo kun je makkelijk zien hoe iedereen zich kleedt en krijg je een indruk van de bedrijfscultuur. (http://www.theguardian.com/careers/careers-blog/what-wear-job-interview-fashion-dress-impress)

Als je de dresscode eenmaal kent is het volgens The Guardian de kunst om kleding uit te kiezen die iets netter is dan gebruikelijk op de werkvloer. Je komt immers toch solliciteren en wil een goede indruk maken.

Netjes
Ondanks de grote verschillen zijn er een paar universele regels. Zo adviseert The Undercover Recruiter om er altijd netjes uit te zien. Draag bijvoorbeeld geen gekreukelde of slechts zittende kleren of vieze schoenen.

Vermijd drukke printjes. Natuurlijk kan het geen kwaad om een voor een felle kleur of een mooie print te kiezen maar het moet niet afleiden. Zorg daarom voor een goede balans tussen opzichtig en onopvallend. Hetzelfde geldt voor sieraden of accessoires. Deze mogen absoluut niet afleiden. Een horloge kan mooi zijn maar moet niet continu de aandacht van de recruiter trekken. Het gaat immers om jou.

Probeer denim te vermijden, adviseert The Undercover Recruiter. Je loopt namelijk in een spijkerbroek al snel de kans om er iets te slordig uit te zien. Neem dus het zekere voor het onzekere en laat die spijkerbroek een dagje liggen.

Schoenen zijn belangrijk. Trek geen sandalen, slippers of sneakers aan ook al is de werkomgeving nog zo casual. Kies dus voor redelijk nette schoenen waar je je goed invoelt die gepoetst en netjes eruit zien.