Coachartikel

Hoe kan ik minder uren werken?

‘Ik wil nu echt weg! Ik trek het niet meer. Ik zie mijn zoon nooit. Ik maak hele lange dagen en krijg er echt niet voldoende voor betaald. Ik werk me drie slagen in de rondte en voor wat?! Ik vind het werk echt leuk, en daar haal ik voldoening uit. Maar.. Het is zo veel en het werk stopt nooit.’

Ze zuchtte.. ik wachtte.. zou ze kalmeren of ging het nog even door?
Ik snap dat ze niet gelukkig was in haar werk. Waar anderen om 5 uur vertrokken, bleef zijn vaak nog tot 7, 8 uur. Puur loyaliteit. Het af willen hebben en goed willen doen. Mooi, maar het werk is nooit af. Er is altijd meer te doen, dus je blijft dan iedere dag tot laat.

Ze wilde nú weg, minder hard werken
Toen ze gekalmeerd was, spraken we haar opties door. Zij wilde weg, een andere baan. Ze trok het niet meer. Ik wist dat ze door haar harde werken en de goede resultaten die ze behaalde een zeer gewaardeerde en gerespecteerde collega was.

Zonde dus dat zij zich niet gewaardeerd voelde. Dat zat overigens echt niet alleen in de salariëring, maar ging veel verder dan dat. Doordat ze zo gewaardeerd was, had ze ook veel meer onderhandelingsruimte.
Als zij vertrok zou het bedrijf namelijk echt een probleem hebben. Een probleem dat lastig op te vangen was en zeker meer geld zou kosten dan deze stermedewerker behouden.

Wat is wel jouw ideale baan?
Ik raadde haar aan om haar ideale baan op papier te zetten. Los van haar huidige werkgever. Ik vroeg haar de volgende dingen op te schrijven:

• Soort werkzaamheden die je wilt doen
• Aantal uren dat je wilt werken
• Ondersteuning die je nodig hebt/wilt
• Team waarmee je samenwerkt
• Omgeving waarin jij graag werkt/het beste tot je recht komt
• Hoeveel dagen jij (op kantoor) wilt werken
• Hoeveel jij wilt reizen: woon-werk verkeer en zakenreizen
• Beloning: salariëring en anders, zoals persoonlijke ontwikkeling

Wees eerlijk in wat je opschrijft en over hoe jij je voelt. Mensen die veel werken doen dit ook vaak vanuit een drive, omdat ze iets willen bereiken en ambitieus zijn. Er is niks mis met ambitie. Er is ook niks mis met meer tijd thuis willen doorbrengen thuis bij je gezin. Maar wees eerlijk: wil je carrière maken en kies je er daarom voor om (soms) wat minder vaak thuis te zijn? Of zijn je prioriteiten veranderd? Kies je ervoor om liever minder hard te gaan in je carrière en veel tijd door te brengen thuis?

Kies voor wat JIJ wilt
Het is jouw ideale baan en jouw plaatje. Ga voor wat jij wilt. Niet wat je denkt te moeten willen, op basis van wat je leest/hoort of een norm is in de maatschappij. Of wat misschien van je verwacht wordt, of wat je partner van je wil. Het gaat om jouw leven en jouw baan.

Ik wees mijn klant erop dat, voordat ze moeder werd, ze ditzelfde dilemma had. Ze maakte eigenlijk altijd al lange dagen en worstelde daarvoor ook al met haar werk-privé of wel gewoon work-life balance (is een geaccepteerde term) balans. Ze had ook grote ambities. Ik gaf aan dat het prima was, zolang ze bleef doen wat goed voelde voor haar. Maar dat was wel wat ze eerst had uit te zoeken. Wat wilde ze het allerliefst, niet denkend in wat nu niet kon op werk of thuis. Als je echt weet wat je wilt, kun je vandaar uit verder kijken hoe je daar dan komt.

Ga in gesprek - wat kan hier wel?
Dit gevoel van onbehagen had ze wel besproken op haar werk. Ze had alleen niet aangegeven hoe serieus het was. Dat ze nu aan het einde van haar Latijn was en ze zo niet verder wilde. Ook had ze niet aangegeven wat ze wél wilde.

Dat laatste vergeten veel werknemers: ze geven aan niet blij te zijn in hun werk en laten het aan de manager over om dat op te lossen. Als je al een manager hebt, die met je mee denkt -ja die zijn er voldoende- krijg je bijna nooit wat je echt wilt. Want jouw manager kan geen gedachten lezen en weet dus niet hoe jouw ideale baan eruit ziet.
Mijn advies van mijn klant: neem jouw ideale baan mee in het gesprek met jouw manager. Kijk wat er wel mogelijk is. Realiseer je dat dit een ideaalbeeld is. Wees flexibel. Sommige punten van jouw ideale plaatje zijn heel belangrijk, en andere kan je uitwisselen. Kijk waar je samen uit kunt komen.

Voordat je weg gaat: wat drijft jou?
En dan: mocht je er niet uit komen, dan is het tijd om op zoek te gaan naar jouw ideale baan elders. Maar, vergeet niet dat niemand jou dwingt om lange dagen te werken. Er zijn voldoende mensen op kantoor die om 5 uur naar huis gaan. Dus waarom kan jij dat niet? Het harde werken, loyaal zijn en vinden dat je veel uren moet maken zit in jou.

Verandering van werkgever zal daar in principe niets aan af doen. Ja uiteraard kun je ergens gaan werken waar de cultuur meer 9-5 is. Maar word jij daar gelukkig als ambitieus mens? Kan jij daar je ei kwijt? Of is het tijd om eens op onderzoek te gaan bij jezelf? Wat drijft jou? Wat maakt dat jij vindt dat je zo hard en veel moet werken? Pas als je dat weet en in jezelf accepteert of verandert, zal je dit ‘probleem’ echt kunnen oplossen.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.