Coachartikel

Hoe jij jouw productiviteit verdubbelt in 7 simpele stappen

Als je op zoek bent naar een andere baan, dan is het prettig als je ruim de tijd kunt besteden aan het vinden van die baan. Solliciteren, LinkedIn bijhouden en netwerken kost nu eenmaal tijd. Dus hoe krijg ik veel gedaan in weinig tijd? Het is niet eenvoudig om continu even productief te zijn. Bovendien draait het niet alleen om jouw werkinstelling, maar spelen ook andere elementen een rol: jouw work-load, hoe interessant jij jouw werk vindt, of je er goed in bent en hoe jij je voelt. Om een aantal zaken te noemen die mede van invloed zijn.

Toch kun je met 7 eenvoudige stappen jouw productiviteit verdubbelen:

1. Begin met de beslissing: vandaag ga ik veel doen, laat ik me niet afleiden en lever ik mooie resultaten.
Deel dit gerust met jouw collega’s, zodat ook zij weten dat jij vandaag gefocust bezig bent én niet gestoord wilt worden.

2. Start met het bepalen van de drie resultaten die jij vandaag wilt behalen. Welke drie acties neem jij? Deze drie to-do’s schrijf je op, dit is waar jij je op focust. Je bent nog strategischer wanneer je dit niet in de ochtend, maar de avond ervoor al hebt bepaald. Je kunt dan direct starten, en wordt niet afgeleid door email of agendabeheer.

3. Wees realistisch. Als je al dagen een bepaalde taak onderhanden hebt, verwacht dan niet dat je die vandaag in één keer kunt afronden. Breek deze liever op in sub taken, en bepaal aan welke van deze subtaken je vandaag werkt. Liever te weinig acties, die je ook echt afrondt, dan te veel die niet zijn afgerond.

“Het gevoel dat je krijgt als je iets wat je constant hebt uitgesteld van je to-do lijst afstreept stimuleert je om direct door te gaan met de volgende actie.”

4. Begin je dag met datgene waar je het meest tegen opziet. Start met datgene wat jij tot nu hebt uitgesteld, terwijl je weet dat het moet gebeuren. Als je die opdracht dan van je to-do lijst afstreept voel jij je geweldig. Vaak ben je zo opgelucht dat je direct enthousiast verder gaat met de volgende klus.

5. Werk door totdat je merkt dat je “uit flow” raakt. Dit is het moment dat je ineens veel spelfouten maakt, je programma vast loopt of het schrijven ineens niet meer vloeit. Dat is een natuurlijk moment voor pauze. Stop even, kom achter je bureau vandaan en verzet je zinnen. Een korte pauze verhoogt je productiviteit veel meer dan achter elkaar door werken.

6. Eet je lunch niet achter je bureau. Ga bij voorkeur naar buiten voor frisse lucht. Zuurstof verhoogt jouw concentratie vermogen. Daarnaast zorgt een andere omgeving gegarandeerd voor een vers perspectief en nieuwe invalshoeken.

7. Drink water, zeker 1 tot 1.5 liter per dag. Het houdt je alert en zorgt voor een natuurlijk pauze moment. Tevens zorgt 5% dehydratie al direct voor 25% verlies aan concentratievermogen. Door voldoende te drinken voorkom je dit.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.