Coachartikel

Hoe je verhaal wél overkomt in een sollicitatiegesprek

Ze komt bij me binnen met de vraag: ‘hoe breng ik mijn verhaal over in een sollicitatiegesprek?’.

‘Ik vergeet de helft van wat ik wil zeggen, en áls ik iets zeg is het zo’n halfslachtig verhaal dat ik amper uit mijn woorden kom’, vertelt ze. ‘Daardoor kan ik niet goed benoemen wat mijn talenten zijn en wordt het een droge opsomming van feiten.

Het is iets wat ik herken uit de praktijk: niet iedereen is gezegend met een vermogen om moeiteloos te vertellen over succeservaringen, kwaliteiten en talenten, zéker als het over jezelf gaat. Dan kan het ronduit ongemakkelijk aanvoelen.

Toch is het iets wat wél van je verwacht wordt. Je moet nu eenmaal in staat zijn om te vertellen waarom jij voor de functie in aanmerking komt. En als je dat niet lukt, sta je vaak op achterstand met iemand die dit wél moeiteloos doet. Het kan je een flinke deuk in je zelfvertrouwen geven.

Terwijl we verder praten, vraag ik haar eens te vertellen wat ze zoal doet in haar functie. Als ik haar vraag wat mensen in haar waarderen, vertelt ze zonder enige moeite wat haar collega’s haar teruggeven: hoe fijn ze het vinden dat ze hen helpt, wat ze ook voor hen oplost. Ze vertelt het met een grote glimlach op haar gezicht.

‘Hé,’ zeg ik, ‘nu vertel je heel enthousiast zomaar een succeservaring. Ik merk weinig van gestotter of een onsamenhangend verhaal, dit kun je prima.’ Het is even stil. ‘Ehhh, ja, inderdaad.’

Al pratend komen we achter de oorzaak van het probleem, en dat is de té grote spanning voor het gesprek. Het sollicitatiegesprek is verworden tot een ‘alles-of-niets-gesprek’, met een te grote kans op falen. Dat dit zijn weerslag heeft op het gesprek is duidelijk: het lukt niet om goed over te brengen wat ze graag wil vertellen.

Is dit herkenbaar voor jou? De onderstaande tips zullen je helpen om beter met de spanning van het sollicitatiegesprek om te gaan.

De persoon tegenover je is ook een mens, net als jij
Van het gesprek hangt veel af, je hele leven en toekomst misschien wel. Er hangt zoveel van af, dat het mogelijk is dat je tegen je gesprekspartner op kijkt. Je wilt alles zo goed mogelijk doen, zorgen dat je in de smaak valt. Je wilt vooral graag de juiste voorbeelden geven.
Bedenk dan: je gesprekspartner heeft dan wel een bepaalde functie, maar is ook gewoon een mens. Een persoon waar je gewoon een fijn gesprek mee gaat voeren. Ga met die insteek het gesprek in.

Praat zoals je tegen een collega praat
Weet je nog hoe je met je collega praatte bij de koffieautomaat? Over die keer dat je een klant zo goed hebt kunnen helpen? Hoe je dat probleem oploste? Stond je toen te stotteren? Waarschijnlijk niet omdat de sfeer heel anders was.

Sla daarom dit ‘koffieautomaat’ moment op in je geheugen: het ontspannen gevoel dat je had toen je het vertelde, het ontspannen gesprek, de sfeer.

Op het moment dat je in een sollicitatiegesprek zit, denk je terug aan het ‘koffieautomaat’ moment en vertel je op dezelfde manier wat je deed in de situatie die je wilt bespreken. Uiteraard gaat het vooral om het ervaren van het ontspannen gevoel dat je toen had, en niet om het reproduceren van het verhaal. Des te ontspannener je praat, des te beter je je verhaal overbrengt.

Vertel over wat je raakt
Als we vertellen over de dingen die ons raken, hoeven we vaak minder na te denken over de woorden die we willen zeggen. We staan dan namelijk in verbinding met onszelf, onze emoties en drijfveren.

Zoek daarom in de voorbereiding naar die dingen: waaróm je iets deed en waaróm je dat zo belangrijk vond. Het is dan iets wat echt van jou is, en niet zomaar een opsomming van feiten die je probeert te onthouden.

Uiteindelijk wil degene die tegenover je zit, jou zo goed mogelijk leren kennen. Door de spanning uit het gesprek te halen, zal het je veel beter lukken om jezelf te laten zien én te vertellen wat je in huis hebt.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.