Coachartikel

Hoe je nog snel veel doet, voor je op vakantie gaat

Voor veel mensen is de vakantie bijna aangebroken. En hoewel dat voor mij nu heel raar aan voelt, door COVID-19, wil ik je graag wat tips meegeven zodat je straks extra kunt genieten.

De vakantie komt eraan
Een van de beste dingen die je vakantie je brengt, of je nu thuis blijft of weggaat, zijn een aantal zeer productieve uren. Want is het je ooit opgevallen dat wanneer je bijna op vakantie gaat het werk zich als vanzelf opstapelt?

Het lijkt wel alsof iedereen nog net voordat je op vakantie gaat, iets door jou gedaan wil krijgen. En dat komt dan boven op het werk wat je al op je to-do lijst had staan en naast de dingen die je zelf al langere tijd had uitgesteld. Met als gevolg, dat je vlak voordat je op vakantie gaat, een enorme berg werk hebt af te ronden.

Waarom lukt het nu wel?
Heb je ook wel eens gemerkt, dat het je ook vaak lukt om voordat je op vakantie gaat, om die enorme berg werk weg te werken? Daar zijn een aantal redenen voor. Dit zijn namelijk de dingen die jij doet, bewust of niet, om in zo’n korte tijd, zoveel werk weg te werken. Je kunt deze punten of tips natuurlijk ook toepassen, wanneer je niet op vakantie gaat, maar wel wilt genieten van een aantal zeer productieve uren.

1. Je stelt prioriteiten
Welke klant heb jij als eerste beloofd te zullen helpen? Of welk werk heeft een lange doorlooptijd? Dat zijn de werkzaamheden waar je als eerste mee aan de slag gaat. Je stelt je prioriteiten, waardoor je zeker weet dat je met de belangrijkste, meest urgente, zaken begint.

2. Je houdt het simpel
Omdat je weinig tijd hebt, ben je minder geneigd om te lang over zaken na te denken en maak je zaken ook niet gecompliceerder dan ze zijn. Je start simpelweg, en begint zonder dat je wilt dat iets perfect wordt. Je doet het gewoonweg.

3. Je laat je niet afleiden
Je hebt geen tijd om gedachteloos naar honden video’s te kijken of vakantiebestemmingen te zoeken op social media. Je beantwoordt niet direct je telefoon wanneer deze rinkelt, en je bekijkt je e-mail op beperkte en gezette tijden. Het liefst zet je alle notificaties uit, zodat je niet wordt gestoord. Kortom je bent gefocust aan het werk en je laat je niet afleiden.

4. Je beloont jezelf
Voordat je op vakantie gaat, is het makkelijk om er nog even hard tegen aan te gaan, omdat je weet dat je iets leuks in het vooruitzicht hebt. Je hebt iets om naartoe te leven, en je beloond jezelf daarmee voor je harde werk.

5. Je zorgt voor een deadline
Oftewel je pas de wet van Parkinson toe. Dat betekent dat jij jezelf een deadline oplegt om een bepaalde taak af te hebben. In dat tijdstip moet die taak gedaan zijn, automatisch doe je dit op de laatste dag voor je vakantie. Want daarna ben je weg. Doordat je een hele specifieke eind tijd zet, lukt het je ook om daadwerkelijk jouw taken af te krijgen.

Mooi om te lezen hoe het werkt he? Bewust of onbewust zorg jij ervoor dat je vlak voordat je op vakantie gaat, heel productief bent. Pas jij al deze tips al toe? En worstel je nog steeds om alles af te krijgen voordat je op vakantie gaat?

De ultieme productiviteitstip
Dan is er nog een tip die ik graag met je wil delen. Je noemt dit ook wel ‘batching’, een techniek die enorm goed werkt, en die mij in staat stelde om 75% tijd te winnen op een dag.

Het is een techniek die ik zelf nog steeds gedurende mijn werkweek toepas. Mijn ultieme voorbeeld is de maandag. Maandag is mijn schrijf dag. Op die dag schrijf ik drie blogs, en ook de content voor mijn social media, en dat terwijl ik ‘s middags vrij ben.

Wil jij weten hoe jij batching kunt toepassen in jouw werk ? Klik dan hier en download jouw gratis actieplan om meer te doen in minder tijd.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.