Coachartikel

Hoe gooi je succesvol het roer om?

Denk jij eraan om het roer helemaal om te gooien? Droom je erover om iets totaal anders te gaan doen en een carrièreswitch te maken? Als je echt een andere richting op wilt gaan, dan zal je waarschijnlijk willen veranderen van functie of misschien wel van branche. Soms zelfs van allebei. In deze blog deel ik graag 3 tips met je zodat je een succesvolle switch kan maken!

1. Benut je netwerk
Als je gewend bent in een bepaalde branche te werken en je wilt naar een andere branche bewegen, dan kun je niet zonder netwerken. Als je koud gaat solliciteren naar een nieuwe rol, heb je de kans dat er met jou een groot aantal andere sollicitanten is dat wel ervaring heeft binnen deze branche.

Het beoordelen van kandidaten op papier is voor recruiters een uitdaging en gebeurt toch nog vaak op basis van de harde criteria waarop kandidaten in eerste instantie het best met elkaar vergeleken kunnen worden.

Je kans om daadwerkelijk deze switch te maken wordt aanzienlijk groter als je dus gebruik kunt maken van je netwerk. Wil je een carrièreswitch maken? Begin dan met het in kaart brengen van je netwerk. Wie werken er al in deze branche en kunnen die je helpen?

2. Verzamel informatie over deze branche
Nu je je netwerk in kaart hebt gebracht, zorg dan dat je informatieve netwerkgesprekken kunt voeren. De mensen in je netwerk kunnen je helpen aan waardevolle connecties of je introduceren bij de juiste personen. Het voeren van netwerkgesprekken helpt je om op een informele manier te onderzoeken hoe deze voor jou nieuwe branche werkt, wat er speelt en welke uitdagingen er zijn waar jij met je ervaring, talenten en kunde iets waardevols aan kunt toevoegen. Zo bereid je je gedegen voor vóórdat je daadwerkelijk in deze nieuwe branche gaat solliciteren.

3. Schrijf een helder Personal Brand statement
Als je gaat netwerken en solliciteren in een nieuwe branche, zorg dan dat je goed kunt overbrengen welke waarde je kunt toevoegen.

Het hoeft niet per se een probleem te zijn dat jouw ervaring gerelateerd is aan een andere branche. Waar het om gaat is dat je helder kunt aangeven hoe je de uitdagingen waar de organisaties in deze branche voor staan kunt oplossen. Als het goed is weet je dat, als je stap 2 hebt gevolgd.

In een Personal Brand Statement omschrijf je helder en persoonlijk de volgende 4 elementen:

1. Welke talenten je hebt en wat je hiermee kunt betekenen.
2. Hoe je dat op jouw unieke en persoonlijke manier doet.
3. Met welk resultaat je dit doet.
4. Voor welke organisaties je dit wilt doen.

Of kort gezegd: voor welke uitdaging ben jij dé oplossing?

Met een goede voorbereiding, hulp van je netwerk en een krachtig, helder en persoonlijk Personal Brand Statement kun jij met succes de volgende stap zetten en een carrièreswitch in gang zetten.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.