Hoe geef je jouw internationale carrière vleugels?

Ben jij een van de vele mensen die graag in het buitenland zou willen wonen en werken en weet je niet goed hoe je dit nu het beste kunt realiseren? Jij bent zeker niet de enige, want wie wil er nu niet de Koopgoot verruilen voor de Champs-Élysées, zijn boterham kaas verruilen voor een pain au chocolat en in het weekend naar de champagnestreek rijden? Een enkeltje Parijs graag!

Velen denken dat het solliciteren of werken bij een multinational een one-way ticket is naar een internationale carrière. Het is een goede start, maar het is absoluut geen garantie. Zeker nu veel multinationals kosten besparen en de expatregelingen onder druk en soms zelfs op de tocht staan. Toch zijn er zeker een aantal dingen die je kunt doen om een internationale carrière te bespoedigen.

 1. Bepaal in welk land je wilt werken
  ‘The world is your playground’, en dat is zeker waar. Maar wanneer je een internationale carrière ambieert, is focus het belangrijkste. Denk goed na over het land waar je zou willen wonen en neem daarbij zaken in overweging als veiligheid, cultuur, gebruiken, tijdsverschil, overwegende religie, werk- en leefomstandigheden, mogelijke carrièremogelijkheden en klimaat. Zodra je het land van je keuze hebt bepaald, focus je dan op dat land en probeer zoveel mogelijk relevante informatie in te winnen. Een bezoek zoals een vakantie, om te kijken of het werkelijk een land is waar je zou kunnen wonen, is ook zeker aan te raden.
 2. Leer de taal
  Zodra je het land van je keuze hebt bepaald, is de volgende stap om je de lokale taal eigen te maken. En daarmee bedoel ik: leer de taal spreken, maar zeker ook schrijven, zodat jij jezelf vloeiend kunt uitdrukken in je werk. Nederlanders staan bekend om hun goede talenkennis, maar het vloeiend Frans spreken op vakantie of zo nu en dan converseren met internationale zakenrelaties is niet het niveau wat nodig is wanneer je in een Franssprekend land zou werken. Daar komt veel meer bij kijken.
 3. Word een specialist
  Je vergroot je kansen op een internationale baan wanneer je vaardigheden bezit die niet of nauwelijks aanwezig zijn op de betreffende buitenlandse arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt is zoals elke markt een kwestie van vraag en aanbod. Iemand met een specialisme, vaardigheden en ervaringen in een functie waar veel vraag naar is, komt eerder aan een baan dan wanneer er al veel lokaal talent aanwezig is in die specifieke functie. Dit principe geldt niet alleen wanneer je overweegt rechtstreeks in het buitenland te solliciteren, maar zeker ook wanneer je bij een multinational werkt. In dat geval zullen ze jou, als waardevolle werknemer, alleen willen laten gaan wanneer er echt een noodzaak toe is (en een grote meerwaarde voor het ontvangende land).
 4. Onderzoek de immigratievereisten
  In heel veel landen heb je een werk- en een verblijfsvergunning nodig om daar te mogen werken en wonen. Dit geldt met name voor landen buiten de EU. Ieder land kan zijn eigen immigratievereisten bepalen, waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een werkvergunning. Het is van belang om niet alleen te onderzoeken welke vereisten er zijn (zoals bijvoorbeeld in het bezit zijn van een contract voor onbepaalde tijd), welke papieren nodig zijn (zoals originele trouwakte of recente politieverklaring), maar bovenal ook hoe lang de immigratieprocedures zijn. Dit laatste omdat je zeker wil weten dat je legaal kunt werken in het buitenland als je jouw internationale droombaan hebt gevonden.

  Hoewel het vaker voorkomt dat mensen beginnen te werken in het buitenland op een toeristenvisum, kunnen de gevolgen van het niet hebben van een geldige werkvergunning desastreus zijn. Niet alleen voor het bedrijf waarvoor je werkt, maar bovenal voor jouzelf: je moet er niet aan denken dat je het land moet verlaten en of in het ergste geval een gevangenisstraf krijgt. Dit kun je voorkomen door de procedures ruim op tijd te starten.

Wanneer je echt een baan in het buitenland ambieert en jezelf goed voorbereidt, dan is het zoeken naar een internationale baan een stuk makkelijker geworden.

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.