Hoe een introvert en extravert zich door de kantoorjungle begeven

Japke-d. Bouma heeft al vaker gezegd, het kantoorleven lijkt soms wel een jungle: in mijn beleving is het inderdaad een moeilijk doordringbaar woud. Met dichte begroeiing (processen), hoge beplanting (lagen) en vele diersoorten (medewerkers). In die diersoorten zijn grofweg twee types te onderscheiden: de introvert en de extravert.

De hoge top van de berg die door de begroeiing heen net zichtbaar is, is het resultaat. Of de lachende, tevreden klant. Dat is waar we naar toe willen in ieder geval! De extravert kijkt reikhalzend omhoog: ‘Ha, het resultaat en de klant gloort in de verte! Meteen de kortste route omhoog, zullen we?’ Hij praat iedereen moed in: ‘We kunnen dit, we doen het samen!’ En begint te lopen met zijn blik omhoog gericht en hij roept: ‘Waar blijven jullie?’

De introvert kijkt ook omhoog, prent dit beeld in zijn hoofd, en blijft voorlopig nog even vooruit kijken. Of liever zelfs naar de grond. Hij vindt het lastig meteen te gaan lopen. Hij kijkt namelijk eerst hoe dicht de begroeiing is. Zie ik daar in die struiken nu ogen knipperen (de concurrent)? Houdt die loopbrug waar we overheen moeten ons wel (systemen)? Hij wil het graag zeker weten. Het gevaar ligt immers overal op de loer, zeker in een jungle. De echte introverten ruiken en voelen het zelfs, zonder het met het oog waar te nemen. En behoedzaam begint ook hij te lopen. Iets langzamer, omdat hij immers alles in de gaten houdt.

En dat is de kracht van de samenwerking tussen de beide diersoorten: Waarom zou je niet iemand eerst je route laten checken, het gevaar laten wegnemen, zodat het pad open voor je ligt? En je alleen maar naar die bergtop hoeft te kijken en te lopen, zonder te struikelen? En hoe fijn is het als iemand het doel voor je in de gaten houdt, zodat je zelf niet verdwaalt in de begroeiing, en van het pad afraakt? Om uiteindelijk samen de top van de berg te bereiken.

Dit is de kracht van samenwerken. Vrij primitief vertaald.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.