Hoe behaalde resultaten uit het verleden de introvert beïnvloeden

In al die jaren dat ik bij een bank werkte, stond het talloze keren onder een beleggingsofferte: “Behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst”. Geen conclusies aan het verleden verbinden dus. In dit blog leg ik je uit hoe behaalde resultaten uit het verleden de introvert wel degelijk beïnvloeden.

Bij beleggingen neem je het risico dat het anders loopt, dat wat je behaalt aan resultaten kan fluctueren. In positieve zin, maar ook in negatieve zin. En daar moet je tegen kunnen, want het kan nogal wat stress opleveren. Wanneer je het risico neemt en het vertrouwen hebt, kunnen er mooie dingen gebeuren.

Maar een risico nemen…. Dat is nog wel een dingetje. Zeker voor introverten. Een introvert is namelijk sterk gericht op zijn eigen binnenwereld én zijn eerdere ervaringen, dus de behaalde resultaten uit het verleden. Soms richt hij zich daar zo erg op dat hij zich daardoor laat beïnvloeden. In positieve, maar vooral ook in negatieve zin. En dat beperkt zich niet tot beleggingen.

Waarom zou mijn ervaring in de toekomst anders zijn?
Een introvert is sterk in reflecteren. Een gebeurtenis wordt meerdere malen geëvalueerd, er worden conclusies aan verbonden en opgeslagen in het geheugen. Het blijft dan ook vaak terugkomen, wat soms voor gepieker zorgt. Deze grote mate van reflectie kan ertoe leiden dat je je door je eerdere ervaring laat ontmoedigen, beren op de weg ziet, en uiteindelijk niets meer doet.

Goed kunnen reflecteren is erg zinvol en helpt je. Het zorgt ervoor dat je in staat bent dingen te verbeteren voor de toekomst. Maar een t grote mate van reflectie, zeker op negatieve ervaringen, maakt dat je vermijdend wordt. Je onzekerheid en angst worden dan leidend.

Wat als je hierdoor juist de mooie dingen misloopt, als je blijft hangen in “Ja, maar…”?
Het is goed om bij alles wat je nu doet jezelf af te vragen in hoeverre je ervaringen uit het verleden bepalen welke beslissing je neemt. Doe dit zeker als je ervaringen niet zo positief zijn geweest.

Welke gedachte blijf jij voor jezelf herhalen? Helpt deze je of belemmert het je? Waar kun je deze door vervangen zodat het je wel helpt? Vraag je ook af: was je ervaring echt zo negatief of heb je dat er zelf van gemaakt? En heb je daar bewijs van? Vaak maak je het in gedachten groter dan het was.

Het kan je helpen om de situatie in gedachten van een afstand te bekijken. Je wordt als het ware toeschouwer van je eigen ervaring. Door zelf uit een situatie te stappen kun je op een neutrale manier de situatie reflecteren zonder de bijbehorende emoties. De emoties kunnen namelijk voor een groot gedeelte je ervaring ‘kleuren’.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.