Het verschil maken in een extraverte wereld

Ben jij introvert en heb je het idee dat jij je vooral aanpast aan je extraverte collega’s? Voel jij je vaak op de tweede plek staan door collega’s die altijd het hoogste woord lijken te hebben? In dit blog geef ik je een tip hoe je vooral jezelf kunt blijven én jouw talent duidelijk kan maken.

Het is iets waar veel introverten tegen aanlopen en waardoor ze het eigenlijk helemaal niet fijn vinden om introvert te zijn. Liever ben jij hetzelfde als die ander: vlot, adrem, ideeën te over in een overleg. Helaas is de werkelijkheid voor jou vaak anders.

Zelf heb ik jaren lopen trekken aan mijn ontwikkelpunten, terwijl mijn kwaliteiten onderbelicht bleven. Pas toen ik de heersende norm losliet en ging doen waar ik écht goed in ben, steeg mijn zelfvertrouwen én mijn succes!

Ik daag je uit om te ontdekken wat er zo bijzonder is aan jou
Wellicht kun je zo enkele dingen opnoemen waarvan jij weet dat je er goed in bent, maar soms is het ook behoorlijk moeilijk om te benoemen waar je talent ligt. Zeker als je bescheiden bent (en dat zijn veel introverten, we blazen nu eenmaal niet hoog van de toren).

Hoe kom je er dan achter wat je talent is? Gewoon…. Omdenken!

Er zijn vast dingen die andere mensen vervelend aan je vinden, misschien zelfs wel heel irritant. Je haalt anderen er het bloed mee onder de nagels vandaan. Je krijgt het telkens weer te horen. Ze zeggen tegen je: “Hou daar mee op!”

Maar…. Jij wilt er liefst nog even mee doorgaan. Omdat er iets in je gebeurt – ja je kunt er niet de vinger opleggen – maar het lijkt wel onbewust te gebeuren. Het gaat je heel natuurlijk af… En ook al zeggen mensen tegen je er mee op te houden: morgen doe je het weer.

Dat wat mensen irritant aan je vinden, is ook je verborgen talent. Als je dit op de juiste manier inzet, zodat anderen er ook profijt bij hebben, dan zal je omgeving je erom waarderen.

Als jij je verborgen talent gaat inzetten, zul je juist opvallen. Daar waar je in eerste instantie probeerde mee te doen (wat tot middelmatige effecten leidde), word je nu steeds meer jezelf. En als jij jezelf kunt zijn én uitblinkt in wat je goed kunt, volgt de waardering vanzelf.

Dus ga juist op zoek naar wat jou anders en dus bijzonder maakt!

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.