Het verdomhoekje van Asscher: Als hoogopgeleide werkloze moet je je eigen boontjes maar doppen

‘U bent slim genoeg, u redt zich wel. Fijne dag!’ Ik heb het nu al een aantal malen mogen aanhoren. HBO- of WO geschoolde werklozen die door het UWV aan hun lot overgelaten worden. Want die slimmerik die redt het zelf wel. Alleen niets is minder waar, ook met een hoge opleiding en/of  een indrukwekkende staat van dienst kan het nog ontzettend moeilijk zijn om een baan te vinden.

Als we even kort door de bocht gaan, kan je qua hulp van overheidsinstanties beter een laaggeletterde langdurig werkloze vogelaarwijkbewoner zijn dan een drie keer modaal verdienende Gooise vijftigplusser. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee in een samenleving waarin we de zwakkere in onze arbeidsmarkt dienen te ondersteunen. Maar hiermee plaatsen we de hoger opgeleide wel in de hoek waar de klappen vallen.

Om een voorbeeld uit eigen hand te geven; Rond het verschijnen van mijn boek gaf ik een interview voor UWV Werkblad. Leuk, vijf tips aan de hand van het boek. Toen ik het artikel later teruglas bleef er alleen weinig van de diepgang over en was het teruggeschreven naar een zeer begrijpelijk maar ook simpel niveau. Nogmaals dit is op zich geen probleem, alleen is de hoger opgeleide weer het kind van de rekening. Het is voor hem of haar op geen enkele manier prikkelend of motiverend.

En die hoogopgeleide heeft het om een aantal hele simpele redenen gewoon verdomde moeilijk in de huidige arbeidsmarkt. Allereerst, hoe hoger je niveau, hoe minder banen er zijn. Er zijn gewoon meer caissières dan supermarktmanagers. Ten tweede, hoe hoger je opleiding is, hoe abstracter je toekomstbeeld. Waar je bij het (V)MBO nog een concrete opleiding hebt naar een vak, daar weet de filosofie student niet kraakhelder waar hij of zij na de studie op moet solliciteren. Vaak pas je al aan de start of anders in het verloop van je carrière niet in een panklaar vacature-‘hokje’. We hebben het hier niet over bakkers of verwarmingsmonteurs, mensen die leren voor een concreet vak. Maar mensen met verschillende werk- en studieachtergronden, die moeilijk te vangen zijn. Dit maakt het solliciteren vaak een stuk moeilijker, het kan voelen als schieten met hagel. En als derde en laatste wil ik opmerken dat je dus met de gebakken peren zit als alle aandacht naar de zwakkere groepen in de arbeidsmarkt gaat en men er vanuit gaat dat jij het wel redt. Ben je mooi klaar mee dan!

Dit is geen betoog voor minder hulp aan hulpbehoevenden, maar wel voor aan gelijkwaardige hulp op verschillende niveaus. Een HBO’er of WO’er voelt zich niet geprikkeld door de artikelen in het UWV Werkblad en de coaches lijken zich weinig tot niet met de specifieke problematiek van deze doelgroep bezig te houden. En dat is ronduit schrijnend. Want het bezit van een WO diploma als starter maakt je op geen enkel vlak tot een goede sollicitant. Net als het hebben van een hogere managementfunctie bij een bank je niet een betere sollicitant maakt dan iemand anders. Je intelligentie is misschien hoger en je vooruitzichten zijn op termijn beter, maar dit verandert niets aan je kennis en kunde om te solliciteren.

Het wordt tijd dat het UWV de hoger opgeleide uit het verdomhoekje haalt en inziet dat ook hier behoefte is aan de juiste ondersteuning als het om solliciteren gaat. De huidige werkwijze zorgt voor verdamping van economisch en maatschappelijk kapitaal. En dat terwijl de oplossing zo dichtbij is. Solliciteren is immers geen rocket science, zeker niet voor sollicitanten met een bovengemiddelde hersencapaciteit. Maar dan moet je die grijze massa van hen wel aan het werk zetten. En dat doe je door ze op hun eigen niveau aan te spreken.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.