Het misverstand over successen delen in een sollicitatiegesprek

Degene die een loopbaantraject bij mij volgt, kijkt me aan met wat verschrikte ogen en zegt: “Mijn successen? Uh ja, dat weet ik eigenlijk niet hoor… Dat vind ik nu net het lastigste in een sollicitatiegesprek, ik klap er altijd bij dicht.” Niet iedereen springt meteen ‘aan’ als hij het over zijn successen mag hebben; over de dingen die je hebt bereikt in je leven. En wat is een succes eigenlijk? Is dat het diploma wat je hebt behaald, is dat toen je de beste was ergens in, de hoeveelheid klanten die je binnensleept of zijn dat de kosten die je bespaart?

Er blijken nogal wat misverstanden te bestaan over wat successen zijn. Je kunt het hebben over de meetbare successen, waar we al snel aan denken. Maar vaak maken we het woord ‘succes’ veel te groot: het idee dat je iets briljants moet hebben gedaan, of met kop en schouders ergens bovenuit moet steken. In de praktijk schrikken daarom veel mensen terug bij dit onderwerp, omdat ze denken dat ze nergens écht heel erg in uitblinken.

Maar daar draait het helemaal niet om. In een loopbaantraject projecteren we successen vooral op jouw kwaliteiten. We onderzoeken waar jij goed in bent. En dat vertalen we naar een resultaat wat bij die kwaliteit hoort, bijvoorbeeld dat ene moment waarbij jij het idee had ‘dat heb ik mooi voor elkaar gekregen’, of ‘als ik er niet was geweest, was dit niet gelukt’. En soms is dit helemaal niet in geldwaarde of aantallen uit te drukken, maar ben je wel enorm waardevol gebleken.

Het gaat erom dat jij zelf de waarde inziet van je kwaliteit, dit inzet en daar succes mee oogst. Wat dat ook voor jou betekent. Iedereen heeft andere kwaliteiten, dus vloeien er ook steeds andere successen uit.

Even terug naar mijn gesprek. We komen erachter dat de betreffende persoon enorm goed luistert naar mensen en scherpe vragen stelt. Daardoor krijgt de ander de juiste inzichten en wordt het probleem opgelost. Beide personen zijn tevreden en houden er een goed gevoel aan over.

De succeservaring ligt dan in het feit dat door het inzetten van zijn kwaliteiten de ander geholpen is. Zijn vermogen tot goed luisteren en vragen stellen leidt tot resultaat. Niet uit te drukken in meetbare aantallen, maar het is wel een succes.

Vaak liggen je successen dicht bij jezelf. Juist als je uitgaat van je kwaliteiten, kom je tot het inzicht dat je veel meer successen behaalt dan dat je in de eerste instantie dacht. Soms zelfs zonder enkele moeite! En die mag je zeker benoemen in een sollicitatiegesprek. Heb je eenmaal een goed inzicht in je kwaliteiten? Dan is het vertellen over je succeservaringen in een sollicitatiegesprek juist een kans, want zo leren ze jou én je toegevoegde waarde echt kennen. Niets om voor terug te schrikken dus!

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.