Coachartikel

Het is zoals je het ziet – Welk verhaal geloof jij?

Deze zin kwam ik deze week ergens tegen, en triggerde me weer even. Als ik een mail krijg van iemand of ik heb een gesprek, dan volgt er altijd een verhaal. Een verhaal vol met aannames over hoe die persoon de wereld waarneemt. Mijn eerste gedachte is dan vaak: “Hoe is het mogelijk dat iemand zo kan denken?” Maar ik weet dat dat een oordeel is van mijn kant. Niet doen dus.

Ik weet inmiddels dat wij allemaal onze eigen verhalen in ons brein maken op basis van wat we meemaken en hoe we reageren op de wereld om ons heen. We maken generalisaties, we laten dingen weg, we vervormen het, net zolang tot het verhaal klopt bij wat we willen geloven en hoe het past bij ons. Om iets te doen, of om iets juist niet te doen. Het is mijn passie en daarnaast bijzonder leuk om dat verhaal te ontrafelen, en te ontdekken dat er ook blinde vlekken in zitten. Altijd. In dat van mij ook, want ik ben ook maar een mens.

Alles is zoals wij het waarnemen. Maar het is niet altijd de waarheid. Sterker nog: het is nooit een waarheid. Want als we allemaal anders denken over de ervaringen, dan heeft er nooit iemand gelijk.
Het is alleen de vraag of jij je verhaal wilt blijven geloven.

Dient het nog ergens toe? Dan zal je er alles aan doen om te bewijzen dat het waar is. Heb je er last van? Dan is het aan jou om te toetsen of het wel waar is wat je ziet, ervaart en doet. Een mens is namelijk tot veel in staat. Misschien doe je wel hele andere dingen als je er achter komt dat je angst eigenlijk alleen maar in je hoofd zit. Misschien pak je nu ineens wel de regie als je concludeert dat jij er ook toe doet.

Wat we in de praktijk laten zien, is een projectie van wat er in ons hoofd afspeelt. Ben je niet meer blij met wat je doet, duik dan eens in je hoofd. Hoe komt het dat je doet wat je doet? Wie heeft je verteld dat het zo moet? En wat als het ook anders kan, wat zou er dan mogelijk zijn? Allemaal leuke vragen om je uit te dagen en uit je comfortzone te komen. Je comfortzone is namelijk de wereld van jouw verhaal.

Welk verhaal blijf jij jezelf steeds vertellen? Waar ben je in gaan geloven?

Ik daag je uit om eens te onderzoeken in hoeverre jouw verhaal waar is. Er is namelijk altijd een manier om anders te gaan doen. En geen enkel verhaal is hetzelfde!

“Ik ben nu eenmaal zo.”

Deze conclusie kan bijzonder behulpzaam zijn om nu eindelijk eens te accepteren dat je je niet anders voor hoeft te doen en jezelf mag zijn. Aan de andere kant kan deze conclusie je ook in de slachtofferrol laten, ‘want dan hoef ik er niets aan te doen’.

Twee kanten van een verhaal. Aan jou om te beslissen welke jij gelooft.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.