Coachartikel

Help jezelf groter te denken en doen!

Als ondernemer moet je veel zelf doen: marketing, uitvoerende werkzaamheden, administratie en bedenken waar je naar toe wilt groeien en hoe je daar komt. Tenzij je bedrijf al flink gegroeid is en je met een team werkt of veel zaken hebt uitbesteed, kan ondernemen eenzaam voelen. Herken je dat gevoel dat je wel eens zou willen dat iemand anders het even allemaal bedenkt? Of dat iemand je advies geeft over wat slim is om te doen als je met een vraagstuk zit of een belangrijke beslissing moet nemen? In dit artikel deel ik graag een mooi concept dat je kan helpen om je gesteund te voelen en groot te blijven denken en doen.

Ik begon mijn loopbaan ooit in de investeringswereld en strategie consulting. Mateloos boeiend vond ik dat: hoe maak je een bedrijf succesvol? Bij de investeringsmaatschappij waar ik werkte investeerden we in start-ups die zich richtten op de nieuwe technologie van het internet – we hebben het hier over het jaar 2000. Een onontgonnen gebied dus toentertijd. Bij deze investeringsmaatschappij leerde ik dat een bedrijf niet alleen een raad van bestuur nodig heeft die de dagelijkse directie van het bedrijf voert, maar er ook slim aan doet om een raad van commissarissen aan te stellen. Of in het Engels: een advisory board. Dat is een raad die gevormd wordt door ervaren ondernemers die je kunnen adviseren bij alle stappen die je zet of beslissingen die je moet nemen in je groei.

Ik vind het een prachtig idee en heb zelf ook een advisory board voor mijn bedrijven. En het is niet nodig om dit helemaal formeel op te zetten, met officiële aanstellingen en regelmatige vergaderingen. Als jij nu voelt dat je het fijn zou vinden om te kunnen leren van ervaren ondernemers, nodig ik je uit je imaginary advisory board te vormen. Je selecteert een aantal ondernemers die je kent en die je inspirerend vindt. Mensen die hun sporen verdiend hebben en je wijze raad kunnen geven vanuit hun ervaring. In je hoofd, of op papier of elke vorm die voor jou werkt, zet je ze letterlijk bij je aan tafel. Wanneer je een beslissing moet nemen of nadenkt over je bedrijf, stel je jezelf de vraag: welk advies zou die ene persoon uit mijn advisory board me geven? En hoe zou die andere reageren?

Als je je verdiept in deze personen door hen intensief te volgen als dat nog kan, of door biografieën te lezen, zul je hen en hun stijl van ondernemen leren kennen. Je gaat begrijpen hoe zij hun keuzes maakten, welke stappen zij namen om te groeien. Daarmee heb je een aantal mooie rolmodellen. Echt, het werkt! Bij elke keuze die ik moet maken vraag ik me af wat mijn oude leidinggevende – de partner van de investeringsmaatschappij waar ik werkte – zou doen als dit bedrijf een van zijn investeringen was. En ik heb het geluk dat ik hem ook daadwerkelijk kan bellen voor advies. Maar ik vraag me ook wel eens af wat Richard Branson of Tony Robbins zouden doen. Door me af te vragen welk advies zij mij zouden geven of hoe zij dit hebben aangepakt, kom ik op nieuwe ideeën en durf ik groter te denken.

Zelfs dus als je advisory board alleen in jouw hoofd bestaat, zal het je waarde geven! Daarnaast geloof ik er echt enorm in om ook in real life je te begeven onder een groep gelijkgestemde ondernemers die met je meedenken, je optillen en je uitnodigen om groter te blijven denken en jouw hoogste potentieel aan je laten zien als je het zelf even vergeet. Mocht je daar behoefte aan hebben, ben je uiteraard welkom in een van onze mentortrajecten waar we je altijd een passende mastermind groep bij aanbieden met ondernemers die in dezelfde fase zitten als jij en hun kennis en ervaringen delen met jou.

Wie zet jij aan tafel van jouw advisory board?

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.