Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Heb jij zicht op je bagage?

Stel: je trekt de wildernis in, met je rugzak. Je weet alleen niet zo goed wat er in je rugzak zit; je hebt er een beetje een globaal beeld van. Dat voelt onrustig natuurlijk; je weet niet waar jouw overlevingskansen het grootst zijn en wat je vanuit je rugzak kunt gebruiken om er een succes van te maken.

Dit is in feite de situatie voor velen van ons op ons werk. We bevinden ons in een omgeving waarin we regelmatig op de proef gesteld worden, maar hebben ondertussen weinig zicht op ons materieel. We krijgen nu eenmaal vaak veel meer informatie over onze ontwikkel- c.q. verbeterpunten, dan over onze kwaliteiten. Zelfs in positieve functioneringsgesprekken wordt regelmatig het grootse deel van de tijd besteed aan die ‘paar verbeterpuntjes’. Zelden wordt lekker de tijd ingeruimd om eens goed na te denken over wat jou nu zo succesvol maakt in bepaalde situaties. Het past goed in de Calvinistische traditie om, bijvoorbeeld bij de evaluatie van een project, ook zelf vooral te vragen wat je beter had kunnen doen. En zo zijn we allemaal specialist wat betreft onze verbeterpunten en amateurs als het gaat om zicht op kwaliteiten.

Natuurlijk is het nuttig om goed te weten wat nu precies jouw kwaliteiten zijn en wat je toevoegt aan het team. Daarmee kun je beter sturen naar rollen waarin je op je best bent en is het ook gemakkelijker je tekortkomingen te accepteren. Daarom nu eens geen aandacht voor wat je allemaal vast ook nog te leren hebt. Met deze oefeningen uit de positieve psychologie ligt de focus op kwaliteiten:

  1. Als je terugkijkt op wat jij hebt bereikt, waarop ben je dan het meest trots?
  2. Wat zegt dat succes over jou?
  3. En wat nog meer?

Het grappige is dat je deze oefening gewoon ook elke dag even kunt doen; kijk dan naar wat je die specifieke dag bereikt hebt. Het hoeft allemaal niet per se zo groot; ook het gegeven dat je toch maar mooi die lastige klant hebt gebeld, zegt iets over jou. Bijvoorbeeld dat je de confrontatie niet uit de weg gaat en oog hebt voor de relatie. Dat zit maar mooi in jouw bagage.

Over Ester de Bruine (@esterdebruine)
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.