Coachartikel

Gewoon lekker niet meer doen

De afgelopen periode heb je veel vanuit huis gewerkt. En waarschijnlijk heb je daardoor meer tijd gehad, dan je daarvoor gewend was. Lekker meer tijd.

Heb jij ook je zolder opgeruimd? Je schuur uitgemest? Eindelijk eens een start gemaakt met die moestuin? Goed gedaan. Maar zijn er tegelijkertijd nog steeds “taken” die op je liggen te wachten? Zoals bijvoorbeeld je kleding kast uitruimen of eindelijk eens al je digitale foto’s in een foto album plaatsen?

Nu niet, nooit niet
Dan heb ik nieuws voor je: de kans dat je dat ooit nog gaat doen, is heel klein. Want als je het nu nog niet gedaan hebt, nu je zoveel meer tijd hebt, is het waarschijnlijk dat je het nooit gaat doen.
Een beetje uitstel gedrag is niemand vreemd. Zeker niet wanneer het klussen zijn die je totaal niet leuk vindt of waar je tegenop ziet. Maar er is ook zoiets als jezelf voor de gek houden. Want wanneer je na twee maanden nog je kledingkast niet hebt opgeruimd, en tel daar ook alle voorgaande maanden bij op, dan gebeurt het gewoon niet.

En dat is helemaal ok.

Het vraagt nog wel om actie, één enkele actie
Maar kijk eerst eens naar je to-do lijst. Voor jouw werk. Want ook daar vind je zeer waarschijnlijk taken, die je maar mee blijft nemen, zonder dat je ze ooit zult uitvoeren.

Kijk maar eens welke taken er al langer op je to-do lijst staan, en beantwoord dan de volgende vragen:

  • Hoe lang staan deze er al op?
  • Waarom staan ze er zo lang op?
  • Wat gebeurt er als je deze in het geheel niet uitvoert (waarschijnlijk niet zo heel veel, want ze staan al maanden open)?
  • Hoe voel jij je wanneer je die er eindelijk afhaalt?

We hebben allemaal de neiging om meer te (willen) doen dan noodzakelijk is. Meer dan noodzakelijk is om ons doel te bereiken en vaak meer dan we aan kunnen om onze balans te houden.

Zet er een streep door
Dus alle dingen die je nu nog op jouw to-do lijst hebt staan, en die er al lang staan, haal ze er af. Dit is je to-do lijst voor werk, en voor privé. Want geloof me als je ze nu nog niet hebt gedaan, is er een reden voor. Te weten, ze zijn niet belangrijk genoeg.

Dus neem die laatste actie: schrap die taken die eindeloos op je to-do lijst staan er vandaag nog rigoureus vanaf. Gewoon lekker niet meer doen! Neem wat vrijheid terug, nu je op zoveel andere vlakken beperkt wordt in jouw vrijheid.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.