Coachartikel

Gewoon accepteren wie je bent: is dat niet een beetje laf?

Ik geloof in uitgaan en benutten van je eigen en unieke kwaliteiten. Als je weet hoe je die op de juiste manier kunt inzetten in je werk én je leven, ben je van grote waarde.Dat vraagt van jezelf dat je kunt zien en accepteren wie je bent.

Dat is voor veel mensen een zoektocht die misschien wel nooit eindigt, maar ook één die veel van een ieder vraagt om er aan te beginnen. Want ook ik weet hoe moeilijk het soms is om jezelf te zijn. Dat begint al vroeg: je moet passen in (school)systemen, profielen en sociale omgevingen. Voor je het weet pas je je aan, en is dat je doel geworden: hoe kan ik mijn ontwikkelpunten verbeteren zodat ik er tussen pas?

Is dit herkenbaar? Dat je je ontwikkelpunten aanpakt om er bij of in te passen? Het nadeel hiervan is dat het aanpassen naar gewenst gedrag veel moeite en energie kost. Daarbij word je nooit zo goed als iemand die het wél goed kan, die dus zichzelf is.

Ik draai het graag om: ga ontdekken wat jouw unieke punten zijn, die écht van jou zijn. Accepteer wie je bent, en benadruk de goede kanten.

Wat het je oplevert?

Je gaat doen waar je goed in bent
Je hebt talent gekregen en als je dat gaat inzetten, gaat alles een stuk gemakkelijker. Je krijgt meer energie en je bent in je element. Natuurlijk zijn er altijd dingen die je minder goed liggen, maar zoek in ieder geval naar een goede balans.

Je stopt met vergelijken
Je hoeft niet meer net zo goed te zijn als de ander. Het is dus niet meer nodig om jezelf steeds te vergelijken en je te spiegelen aan een ander. Dit geeft rust maar ook zelfvertrouwen.

Je respecteert jezelf en de ander
Je weet waar je voor staat en hierdoor zie je ook de verschillen bij een ander. Juist door de verschillen te (h)erkennen, kun je elkaar aanvullen en het inzicht in elkaars verschillen maakt dat je elkaar sneller respecteert.

Maar is dat accepteren dan niet een beetje te gemakkelijk?
Ik begrijp waar het vandaan komt: allerlei onderliggende overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je in de weerstand schiet bij ‘accepteren wat er is’. Snap ik.
Misschien heb je vroeger wel te horen gekregen ‘stel je niet zo aan, en zet gewoon door’?
En ‘moet’ je van jezelf ook veel: je moet hard werken, je moet erbij horen, je moet dit kunnen?

Persoonlijk vind ik het juist oersterk als iemand durft te zeggen ‘dit ben ik, en dit kan ik’. Het getuigt van moed en durf om dit te laten zien, maar ook om de oude overtuigingen los te laten. Is dat laf?

Pas toen ik ging inzien wat mijn sterke kanten zijn en gewoon ging accepteren dat dat ‘mij’ maakt, werden de ontwikkelpunten een stuk minder belangrijk.

Durf te ontdekken wat bij jou past!

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voorintroverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.