Geef een introvert wat hij nodig heeft en sta versteld van het resultaat!

Je kent ze vast wel: de collega die altijd wat stilletjes is tijdens een overleg. Die nooit direct een mening klaar heeft. Die soms moeite heeft met keuzes maken. Ook tijdens een vergadering nooit het achterste van zijn tong zal laten zien. Je weet nooit zo goed wat je aan die collega hebt.

In onze extraverte maatschappij is het de norm om te laten zien dat je er bent, je mening klaar te hebben, te discussiëren, voor jezelf op te komen. Doe je dat niet, dan tel je niet mee. Kijk maar eens naar de vacatures: enthousiast, proactief, hands-on mentaliteit, doorpakken, gaan met die banaan. Extravert dus, gericht op naar buiten treden, in volle vaart.

Maar wat als je zo niet bent? Niet iedereen is extravert. Een minderheid is introvert, en zal zich dus heel moeilijk in die zo veel gevraagde rol kunnen persen. Niet dat we het niet proberen. Je zult het vaak wel doen, maar dat kost een hoop energie en frustratie. Ik spreek uit eigen ervaring.

Een introvert brein werkt namelijk anders. Het belangrijkste verschil is dat het tijd nodig heeft. Tijd om informatie te verwerken, tijd om een mening te vormen. Hoe zet je een introvert dan in zijn kracht? Door hem deze 4 dingen te geven:

 1. Tijd
  Vraag een introvert persoon niet tijdens een overleg direct een mening te geven. Deze heeft hij namelijk nog niet. Een extravert persoon vormt al pratend zijn mening. Een introvert doet dit al denkend. En deze twee dingen gaan niet samen voor een introvert. Hij heeft dus eerst tijd nodig om te overdenken, de plussen en de minnen te overwegen, en dan een keuze maken. Het resultaat mag er zijn: vaak krijg je een goed gefundeerde mening, waarbij al allerlei obstakels zijn bekeken en beoordeeld. De denkfouten zijn er uit gehaald, de beren op de weg zijn opgeruimd. Kortom: een plan waar je iets mee kunt! En oh ja: als hij zegt dat hij er op terugkomt, dan doet hij dat ook!
 2. Podium
  Een introvert zal niet zo snel zijn podium pakken. Dit doen de extraverten namelijk al. Liever wacht hij zijn kans af, maar deze krijgt hij niet altijd omdat de tijd dan al om is. Grote kans dus dat je een goede analyse laat schieten door allerlei losse, in de lucht geslingerde meningen voorrang te geven. Betrek de introvert erbij door eens te vragen wat hij ervan vindt. Grote kans dat er dan een heel goed verhaal komt! In de tijd dat hij stil was, heeft hij namelijk niet voor zich uit zitten staren, maar is er een heel denkproces in werking geweest!
 3. Probleem
  Introverten zijn goed in denken. Nemen er ook de tijd voor om iets uit te zoeken. Geef ze een probleem of een uitdaging en ze gaan los! Grote kans dat hij terugkomt met een plan en oplossingen waar je zelf nog niet aan had gedacht.
 4. Een kans om ergens op terug te komen
  Vind je dit ook zo irritant? Heb je alles besproken in een vergadering, denk je klaar te zijn, en vraagt je collega nog ergens op terug te komen. ‘Daar gaan we weer’, denk je. Probeer niet direct in de weerstand te schieten, maar hem een kans te geven. Hij brengt op dat moment namelijk de eerste 3 punten in praktijk. Waarschijnlijk komt er ook nu weer een goed onderbouwd plan of oplossing, waar je echt mee verder kunt.

Kortom, de stille collega in de groep is niet de collega die het niet weet en niks in te brengen heeft, maar gewoon op een andere manier denkt en handelt. Juist deze personen zijn de goede brainstormers van een team.

Ben jij die introverte collega? Laat je niet afschrikken door anderen die direct hun mening klaar hebben. Accepteer voor jezelf dat je meer tijd nodig hebt, en vraag die ook. Want jouw inbreng is juist waardevol. Iedereen heeft er begrip voor als je ergens op terug komt.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.