Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA ROOS KOOLE

Gedemotiveerd op je werk? Vier tips om weer aan de slag te gaan

Iedereen heeft wel eens een slechte dag op het werk: weinig concentratie, geen zin. Alleen soms kan dit gevoel wat langer aanhouden. Een ‘brownout’ noemt The Guardian dit. Volgens de krant heeft zo’n veertig procent van de werknemers hier wel eens last van.

Maar wat kun je eraan doen? Hoe ga je weer met enthousiasme aan de slag? David Robertson, consultant op het gebied van leiderschapsontwikkeling, geeft op de website van The Guardian vier tips.

Neem de tijd om te reflecteren
Probeer te herkennen wanneer je gedemotiveerd raakt. Heeft het met overwerken te maken? Een reorganisatie? Een periode van vervelende klussen? Op die manier kun je het gebrek aan motivatie zien aankomen en er actief op reageren. De meeste mensen herkennen het pas als het te laat is.

Neem geen slachtofferrol aan
Als je merkt dat je gedemotiveerd raakt, onderneem dan onmiddellijk actie. Probeer positief te denken. Formuleer vervolgens nieuwe uitdagingen en praat hierover over met je leidinggevenden. Bedenk dan ook op welke manier het bedrijf hiervan profiteert.

Bekijk verschillende mogelijkheden
Praat erover met vrienden, collega’s of familie en vraag wat zij doen in een dergelijke situatie. Maak een lijst met adviezen hoe je enthousiast aan het werk kan blijven. Volgens Robertson kunnen juist mensen die in een andere context werken soms goed advies geven.

Werk aan je aanpassingsvermogen
In het afweren van een ‘brownout’ is het ook belangrijk om twijfel te omarmen. Laat je er niet door uit het veld slaan. Let ook op je gezondheid. Volgens Robertson komt een ‘brownout’ vooral voor op kantoren waar het personeel nauwelijks even stil kon staan omdat het werk altijd maar doorging.