Coachartikel

Gebruik jij twijfeltaal?

Heb jij dat ook? Dat je je onbewust kleiner maakt voor een ander?
Hoe onbewust het ook lijkt, vaak hoor je het terug in je eigen spreektaal. Zonder dat je het in de gaten hebt, pas je je aan de ander aan. Het is de moeite waard om eens te onderzoeken HOE je je boodschap brengt. Misschien gebruik jij ook wel deze twijfeltaal, waardoor je niet zo stevig overkomt als je zou willen.

Ik hoor vaker mensen praten over ‘eigenlijk’. Echt een twijfelwoord!

‘Nee, ik heb hier eigenlijk geen tijd voor.’

Ergens wil je het niet, maar je geeft jezelf ook nog ruimte om er van af te wijken. Wil je het nu wel, of wil je het nu niet? Het laat een twijfel achter bij de ander, maar zeker ook ruimte, want je geeft de ander toestemming om het zelf in te vullen. Hoe vat de ander dit op? Dat je je werk aan de kant schuift om toch te doen wat je gevraagd wordt? Of mag de ander beslissen wel/niet de klus bij je neer te leggen? Je maakt jezelf kleiner…

‘Ik zou eigenlijk wel een andere functie/andere baan willen.’

Wil je het nu wel of niet, en waar laat je het van afhangen? Deze uitspraak geeft je alle ruimte om in je huidige situatie te blijven zitten, want je hebt nog geen definitieve beslissing genomen. Misschien vind je het wel te spannend om voor die keuze te staan, of zie je te veel beren op de weg? Het geeft je in ieder geval wel alle ruimte om uiteindelijk niets te hoeven doen. Vaak wordt deze zin gevolgd door een ‘maar …..’, en vul je zelf al in waarom je niet in actie hoeft te komen. Veilig, dat wel, maar je bereikt er zo weinig mee.

Als je in je communicatie het woord ‘eigenlijk’ veel gebruikt, ben je minder duidelijk dan dat je zou willen. Niet duidelijk naar jezelf niet, maar ook niet naar de ander. Het kan moeilijk zijn ‘eigenlijk’ te schrappen uit je boodschap. Want dan moet je ineens je grenzen aangeven en misschien vind je dat lastig.  Je bent echter nooit vervelend als je je grenzen aangeeft: je bent gewoon duidelijk. De ander weet namelijk waar hij/zij aan toe is, en dat is wel zo fijn. Het is namelijk net zo vervelend niet te weten wat je nu bedoelt.

Het kan ook zijn dat je het nu eenmaal lastig vindt om keuzes te maken. Want als je een keuze maakt, is het ineens ‘echt’ en moet je er wel acties aan verbinden! Maar altijd ontstaat er ook juist ruimte als je wél een keuze maakt…. Ervaar het!

Over Marlie Franssen (
@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voorintroverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.