Ga jij voor de fractiediscipline of ben je toch een beetje Deelder?

Doe me een lol joh. Met je basisbeleefdheid!’ Intens kan ik genieten van het optreden van Jules Deelder, die begin dit jaar te gast was in de talkshow van Eva Jinek. Ik heb dan ook een zwak voor paradijsvogels. Niets geen handje opsteken, maar lekker praten voor je beurt. Het zit voor mij niet zozeer in het tegendraadse. Ik hou van de eigenheid.

Het is gewoon puur. In de afgelopen maanden zagen we dat het ook anders kan. Volgens Wikipedia duiden we ‘fractiediscipline’ als: ‘Het vermogen van een fractie van een politieke partij om haar leden het beleid van het partijleiderschap te laten ondersteunen.’ Het staat volledig haaks op de Deelderse manier van denken. Je doet wat er van je gevraagd wordt. Ongeacht. Nu snap ik direct dat iedere werknemer een hoge mate van fractiediscipline in zich moet hebben. Maar waar is de Deelder in jezelf gebleven?

Heel vaak spreek en coach ik werknemers die door de jaren heen steeds verder van hun eigen Deeldertje verwijderd zijn geraakt. Het scherpe, bijdehante en soms tegendraadse heeft plaatsgemaakt voor een ijzeren fractiediscipline. Maar waar ligt de grens tussen volgzaamheid en slaafsheid? Is het af en toe niet goed om je mond open te trekken en tegen de stroom in te zwemmen?

Ik snap heel goed dat je als werknemer meegaat in het teambelang en orders opvolgt. Maar behoud je je eigenheid? Je eigenwijsheid? Ik geloof er heilig in dat je in je werk leuker, spannender en succesvoller wordt als je af en toe luistert naar de Jules Deelder in jezelf. Leuk dat jullie het hier al tien jaar zo doen. Maar ik doe het lekker anders!

Zoals Deelder het tijdens Jinek al betoogde: ‘Zeg toch eens een keer wat verstandigs man!’

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.