Coachartikel

Ga je proactief of reactief solliciteren?

Ga je vinden, of gevonden worden? Ga je de toeristische route of off the beaten track? De route die je kiest bepaalt de plaats waar je uiteindelijke uitkomt. En zo gaat het met solliciteren ook. Sluit je achteraan in de rij, en wacht je netjes op je beurt. Of ga je rogue, je eigen weg? Je snapt, ik ben een groot voorstander van going rogue. Als sollicitant moet je je eigen weg gaan, want pas dan kom je op de mooiste plekjes uit.

Laten we het eerst even concreet maken. Met reactief solliciteren is niets mis. Je zet je CV op de jobboards, past je LinkedIn profiel aan zodat mensen zien dat je beschikbaar bent en zet een aantal vacature alerts aan zodat je het direct te lezen krijgt als jouw gedroomde vacature vacant komt. Alleen is dit pas het begin en zeker niet het eindpunt. Want naast jou, bewandelen nog tig sollicitanten deze route. Als je het eerste stukje met iedereen meeloopt, kan je vanaf dan je eigen weg gaan. Proactief solliciteren dus.

Hier ga je op zoek naar je eigen weg. Wat wil je en bij welke bedrijven. Anno 2019 is alles transparant: gebruik dat! Ga op zoek naar bedrijven en projecten. Maak gebruik van LinkedIn en benader mensen die een leuke baan hebben of een interessante functie. Stel je eens voor, vraag eens of ze tijd hebben voor een bak koffie. Ga op zoek naar de routes die niemand bewandeld.

De kans is groot dat je negen van de tien keer geen of een afwijzende reactie krijgt. Maar het gaat mij nu juist om die tiende keer. Om het proactief vooruit handelen, en niet reactief zitten wachten tot de baan naar jou komt. Vooruit handelen doet iets met je energie, je koppie, je mindset en wat je uitstraalt.

Wees proactief, voor jezelf en voor je beoogde nieuwe werkgever.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.