Coachartikel

Een work-life balance bestaat niet

Wat zou je nu graag willen veranderen in je leven? Vraag het aan een aantal mensen en je krijgt veel verschillende antwoorden. Maar een ding hebben ze in feite allemaal gemeen: minder werken en meer tijd voor zichzelf of andere dingen die belangrijk zijn. De dingen waar je niet aan toe komt doordat je aan het werk bent. Vaak wordt er verzucht: ik wil een betere work-life balance!

Ik heb jarenlang in de corporate wereld gewerkt als consultant bij internationale organisaties. Een cultuur van: klant is koning, up or out en “aim to over deliver”. Wat zich bij mij vaak vertaalde in: lange dagen, hard werken en altijd bereikbaar zijn – ook buiten werktijd. Ik had het idee dat ik geen work-life balance had, of in ieder geval geen goede.

Daardoor had ik het gevoel dat ik “altijd moest”. Er was altijd wel iets dat ik nog even “moest” doen. En omdat tijd nu eenmaal beperkt is, had ik ook het gevoel dat ik veel mensen te kort deed. Misschien mijzelf nog wel het meest.

Bij mij veranderde dit doordat ik me ging afvragen: “Wat wil IK nu echt?”. Niet wat mijn leidinggevende wilde, of mijn lief, of familie maar IK. En hoe meer ik ging kiezen voor wat ik belangrijk vond, hoe meer tijd ik kreeg. Ik kreeg meer plezier in mijn werk en in mijn leven, en voelde mij vrij.

Dit voerde ik door in en buiten mijn werk. Het resultaat was verbluffend. Ik was niet meer bezig met al dan niet een goede work-life balance, want ik voelde me vrij. Ik had mijn “altijd moeten” omgezet in “alles kunnen” en dat voelde heel goed.

Praten over work-life balance begint vaak wanneer iemand zich gevangen voelt. En wanneer iemand denkt dat hij teveel werkt. Tegenwoordig kun je altijd en overal werken. Je mobiele telefoon is je nieuwe computer en het terras je nieuwe kantoor. Maar alleen als jij daarvoor kiest.

Jij bepaalt hoeveel je werkt en waar je werkt. Dus als jij voor een belangrijk project een avond langer doorwerkt, kies er dan voor om de volgende week een ochtend later te beginnen. Als dat goed voelt voor jou. Kies voor de dingen die jij belangrijk vindt in en buiten je werk. Een work-life balance bestaat niet, maar kiezen voor jezelf wel.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.